Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Vestas E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 20 Listopad 2011 17:33

Na portalu Vjetroelektrane.com smo odlučili u sljedećim tjednima predstaviti sve najveće svjetske proizvođače vjetroagregata, a seriju ćemo započeti od trenutno najvećeg svjetskog proizvođača, i jednog od rijetkih kojima su vjetroagregati primarni i jedini cilj poslovanja.

Prema proizvodnji električne energije i instaliranoj snazi, iskorištavanje energije vjetra na vodećoj je poziciji među obnovljivim izvorima energije. Danska kompanija Vestas najveći je proizvođač vjetroagregata koji se koriste i na kopnu i na moru, a karakteriziraju je konkurentnost, kvaliteta, sigurnost i konstantan razvoj.

Povijest kompanije

VEstjyskSTålteknik A/S, skraćenog naziva Vestas, su osnovali H.S. Hansen i njegov sin Peder Hansen davne 1898. godine, a sve do 1970-ih kompanija se bavila izradom čeličnih prozora za industrijske zgrade, kućanskih aparata i poljoprivredne opreme. Tijekom druge naftne krize Vestas je započeo istraživanja energije vjetra kao alternativnog oblika čiste energije. 1979. godine Vestas je isporučio prve vjetroagregate, i početkom 1980-ih ostvaren je prvi rast industrije energijom vjetra. Međutim, 1986. godine veliki dio kompanije morao je biti rasprodan zbog novih poreza u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iste godine osnovana je nova kompanija, pod nazivom Vestas Wind Systems A/S, koja se koncentrirala isključivo na energiju vjetra. Od tada se Vestas, sa 60 zaposlenika, razvijao kako bi danas postao vodeća kompanija na svjetskom tržištu sa čak 21.700 zaposlenika (podatak od 30. lipnja 2011. godine).

Od 2005. godine kompanija je vođena vizijom Wind, Oil and Gas (Vjetar, Nafta i Plin), koja jasno ocrtava želju kompanije da iskorištavanje energije vjetra bude konkurentno fosilnim gorivima. Sukladno tome, 2010. godine službeni slogan kompanije postaje WIND. IT MEANS THE WORLD TO US.


Iskorištavanje energije vjetra na kopnu i na moru

Posvećen razvoju iskorištavanja energije vjetra na kopnu i na moru, Vestas djeluje u 66 zemalja na šest kontinenata. Prema podacima do 30. lipnja 2011. godine kompanija je imala instaliranih ukupno 44.459 vjetroagregata, odnosno 46.105 MW, instaliranih na kopnu i 580 vjetroagregata, odnosno 1.407 MW, instaliranih na moru.

Za iskorištavanje energije vjetra na kopnu Vestas trenutno u ponudi ima deset vjetroagregata snage od 850 kW do čak 3 MW, a svaki je dizajniran posebno za određene uvjete i lokacije. Kada je riječ o energiji vjetra na moru, kompanija nudi tri vjetroagregata u rasponu snage od 3 do 7 MW.

Vestas je potencijal iskorištavanja energije vjetra na moru prepoznao još prije dvadeset godina kada je 1990. godine u Švedskoj instalirao prvi priobalni vjetroagregat. 1995. godine u Danskoj je postavljena prva vjetroalektrana na moru, a čine je 10 vjetroagregata snage 500 kW, koji i dalje rade bez poteškoća. Od tada do danas kompanija je instalirala svoje priobalne vjetroagregate u više od 10 projekata diljem svijeta, od kojih su najznačajniji: Thanet (300 MW) u Ujedinjenom Kraljevstvu, Robin Rigg (180 MW), također u Ujedinjenom Kraljevstvu, i Horns Reef (160 MW) u Danskoj.

Upravo zbog velikog potencijala koji postoji kod energije vjetra na moru, Vestas teži daljnjem razvoju svojih vjetroagregata, smanjenju njihovog troška proizvodnje, povećanju njihove učinkovitosti, prilagodbi teškim uvjetima u dubokim morima, te razvoju njihovog transporta od tvornice do lokacija na moru.

Posvećenost razvoju transporta omogućila je kompaniji postavljanje 100 vjetroagregata, u projektu Thanet, za 100 dana. U prijevozu dijelova vjetroagregata od kopna do lokacije na moru korišten je tegljač koji je mogao prenijeti 9 kompletnih vjetroagregata, s tornjevima u punoj veličini, u jednom isplovljavanju.

Kod svojih vjetroagregata i na kopnu i na moru, Vestas posebnu pažnju obraća na dizajn lopatica. Njihovi moderni profili dizajnirani su posebno za vjetroagregate, te se izbjegava dizajn koji je preuzet od krila aviona, i koji se još uvijek dijelom tradicionalno koristi u industriji. Takav dizajn, uz korištenje karbonskih vlakana za samu konstrukciju, čini lopatice tanjim, otpornijim i lakšim. To ujedno omogućava lakši transport, i smanjuje opterećenje na vjetroagregat, što povećava samu njegovu učinkovitost.


Centri za ispitivanje, dijagnostiku i razvoj

Kako bi mogla osigurati što veću kvalitetu vjetroagregata i njihovog rada, kompanija mnogo vremena ulaže u razvoj vlastitog centra za ispitivanje, kao i centra za dijagnostiku, te centra za istraživanje i inovacije.

U centru za ispitivanje svi djelovi Vestasovih vjetroagregata podvrgnuti su rigoroznim testiranjima pri uvjetima vjerodostojnim uvjetima na lokacijama za koje su vjetroagregati namjenjeni. Svi djelovi moraju zadovoljiti ispitivanja pri uvjetima nešto težim od onih za koje su, prema specifikacijama, namijenjeni. Na taj način kompanija je sigurna da dizajn odgovara zahtjevima izvedbe i samoj kvaliteti, a uočene slabosti mogu se poboljšati u proizvodnom procesu prije nego vjetroagregat ode na tržište. Jedno od najvažnijih ispitivanja je HALT ispitivanje (Highly Accelerated Life Testing) pri kojem su svi djelovi podvrgnuti ekstremnim promjenama temperatura u kombinaciji sa velikim vibracijama. Osim ispitivanja svakog djela vjetroagregata posebno, nakon sklapanja, cijeli vjetroagregat podvrgnut je dodatnim ispitivanjima.

Centar za dijagnostiku konstantno nadzire rad čak 16.000 vjetroagregata, odnosno 27.500 MW, koji svakih 10 minuta šalju u centar trenutne podatke kao što su: brzina vjetra, temperatura, vibracije, tlak, i mnogi drugi. Cilj ovog centra je planiranje učinkovitog održavanja i optimalnih performansi, predvidjeti moguće poteškoće prije nego do njih dođe, povećati sigurnost i smanjiti vrijeme kvara i neproizvodnje vjetroagregata.

Vestas za svoj centar za istraživanje i inovacije tvrdi da je najrazvijeniji takav centar (state-of-the-art). Centar konstantno radi na novim rješenjima, boljim materijalima, smanjenju cijene proizvodnje i cijene energije. Posebna pažnja posvećuje se tehnologiji koja bi vjetroagregate učinila nevidljivima za radare, te tehnologiji plutajućih temelja za vjetroagregate na moru na dubinama većim od 30 metara.


Budućnost kompanije

Svaka tri sata Vestas negdje u svijetu instalira jedan svoj vjetroagregat. Njihovi vjetroagregati trenutno proizvode više od 90 milijuna MWh energije godišnje, što je dovoljno električne energije za opskrbu milijune kućanstava. Vestas je kompanija koja konstantno i odlučno ulaže u razvoj svojih vjetroagregata, ali i u transport, te centre za istraživanje i ispitivanje.

Potreba za energijom svakodnevno raste, a samim time raste i potreba za iskorištavanjem obnovljivih izvora energije. U Vestasu vjeruju kako bi energija vjetra mogla parirati fosilnim gorivima, te čak i postati njihova zamjena. Kompanija očekuje da bi, uz odgovarajuće političke odluke i proširenje elektroenergetske mreže, mogla povećati rast proizvodnje električne energije iz energije vjetra sa sadašnjih 2% ukupne proizvodnje električne energije na najmanje 10% do 2020. godine. To znači rast sa instaliranih 200.000 MW, koliko je zabilježeno krajem 2010. godine, na 1.000.000 MW. Važno je i napomenuti da je od navedenih 200.000 MW, čak 44.114 MW Vestasovih vjetroagregata.

Uz ovakve vizije i ciljeve od ove kompanije se u budućnosti očekuje mnogo, a sve veća potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova, te sve veća potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora energije mogle bi joj uvelike pomoći u ostvarenju tih ciljeva.

Više o proizvodima, lokacijama, centrima i samoj kompaniji možete pronaći i na njihovoj interaktivnoj stranici.

Tags:     Vestas      Europa      proizvođači vjetroagregata
Index članka
Vestas
Povijest kompanije
Vjetroagregati
Centri
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?