Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Kreće brža izgradnja vjetroelektrana u Hrvatskoj? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 08 Veljača 2012 12:32

HEP-OPS je na svojim web stranicama objavio dokumente "Kriteriji za uvrštenje projekata vjetroelektrana na listu za priključenje na elektroenergetsku mrežu" i "Postupovnik izdavanja prethodne elektroenergetske suglasnosti za vjetroelektrane, te opći uvjeti ugovora o priključenju vjetroelektrana na elektroenergetsku mrežu", a s ciljem ubrzavanja dinamike izgradnje vjetroelektrana u okviru kvote ukupne priključne snage s obzirom na regulacijsku rezervu sustava, čime će se od ponedjeljka 20. veljače 2012. početi primjenjivati novi način upravljanja priključenjem.

Također je objavljena i lista vjetroelektrana u pogonu i vjetroelektrana sa sklopljenim Ugovorom o priključenju, na kojoj se trenutno u pogonu nalazi 129,75 MW od kojih neke tek čekaju konačno rješenje o statusu povlaštenog proizvođača električne energije i aktiviranje ugovora o otkupu električne energije (VE ZD3 i VE Pometeno brdo), te dodatnih 79,2 MW vjetroelektrana sa sklopljenim Ugovorom o priključenju, koje se automatski nalaze na listi sukladno kriterijima za priključenje na elektroenergetsku mrežu. Pri tome se jednako tretiraju vjetroelektrane koje se priključuju na mrežu HEP-OPS-a, ali i na mrežu HEP-ODS-a. Time se dolazi do ukupno iskorištene kvote (koja je trenutno indikativno određena na 400 MW) od 208,95 MW, što znači da je trenutno na listi ostalo slobodno dodatnih 191,05 MW za koje se može tražiti priključenje.

Objavljeni dokumenti, kada stupe na snagu bi mogli temeljito promijeniti način i mogućnosti priključenja vjetroelektrana u elektroenergetski sustav. Tako bi se Postupovnikom izdavanja PEES-a trebala ukloniti jedna od najvećih barijera brže izgradnje vjetroelektrana do sada - ona koja je brojne projekte ograničavala u nastavku razvoja već u fazi lokacijske dozvole, a projektima koji su dobili PEES omogućila nesmetani dugogodišnji razvoj i kočenje drugih, možda i perspektivnijih projekata. Oko dotičnog problema vođene su burne rasprave u stručnoj zajednici proteklih godina, gdje se HEP-OPS-u predbacivalo i pogodovanje nekim developerima takvim načinom upravljanja priključenjem. S obzirom na današnjih svega 130 MW vjetroelektrana u pogonu, pokazalo se da je takav sustav značajno odmogao predviđenoj dinamici izgradnje vjetroelektrana. Dok brojni projekti već godinama čekaju PEES, neki je imaju već godinama i ne izgrađuju se. Za ilustraciju, nakon ishođene lokacijske dozvole, ozbiljan investitor sa zatvorenom financijskom konkstrukcijom bi mogao početi graditi projekt nakon godinu dana, što većinom nije slučaj kod projekata koji su trenutno u izgradnji (ali od kojih su neki imali i objektivne birokratske probleme).

Novim Postupovnikom se pak predviđa izdavanje PEES-a svim projektima koji su za to ostvarili tehničke preduvjete, što znači da nisu ograničeni kvotom, nego samo tehničkim mogućnostima priključnog mjesta na elektroenergetski sustav. Također se uvodi odredba prema kojoj PEES za HEP-OPS nije obvezujući dokument temeljem kojega se mora izvršiti priključenje, nego će se priključenje moći izvršiti samo temeljem liste vjetroelektrana sukladno Kriterijima za priključenje na elektroenergetsku mrežu i u tom trenutku važećoj kvoti.

Kriterijima za uvrštenje vjetroelektrana na listu za priključenje se pak utvrđuje lista projekata vjetroelektrana koje će se priključiti na elektroenergetsku mrežu sukladno kvoti i ostalim relevantnim dokumentima. Pravo uvrštenja na listu se ostvaruje važećim energetskim odobrenjem, PEES-om, pravomoćnom građevinskom dozvolom i sklopljenim ugovorom o priključenju na elektroenergestku mrežu. U roku 6 mjeseci od uvrštenja na listu, nositelj projekta je dužan dostaviti prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, sklopljeni ugovor o otkupu električne energije i sklopljeni ugovor o narudžbi vjetroagregata s potvrdom plaćanja avansa za iste. Ukoliko se navedeni uvjeti ne ispune, projekt se briše s liste. Time bi se osigurala kompetitivnost i ozbiljnost nositelja projekata, te brža dinamika izgradnje vjetroelektrana.

Lista će biti redovno ažurirana i javno dostupna na stranicama HEP-OPS-a.

Primjenom ovakvog načina upravljanja priključenjem bi se zasigurno stvorilo povoljnije okruženje razvoja vjetroelektrana u Hrvatskoj, te povećala dinamika razvoja i izgradnje projekata. Također, na transparentan način bi se jasno razlučili ozbiljni nositelji projekata sa zatvorenom financijskom konstrukcijom i ozbiljnim pristupom razvoju projekta sukladno svim načelima dobre prakse razvoja vjetroelektrana. I developeri koji razvijaju projekte za nepoznatog investitora, ali sukladno svim načelima dobre prakse bi profitirali, jer bi njihovi projekti na takvom tržištu bili konkurentniji u očima investitora, od kojih neki pristupaju samo kupnji projekata s kompletnom dokumentacijom. Moglo bi se reći da bi primjenom ovakvog sustava priključenja značajno porasla dinamika i razvoj tržišta vjetroelektrana u nas, konačno u skladu sa trendovima u drugim zemljama Europe.

Naravno, treba biti pošten pa reći da postoje i druge administrativne barijere razvoju projekata vjetroelektrana osim HEP-OPS-a, no također i da je ovaj problem bio jedan od najvećih barijera, te bi se njegovim uklanjanjem mogli desiti značajniji pomaci.

Ostaje samo za vidjeti kako će sustav funkcionirati u praksi, te hoće li biti sluha i aktivnosti potrebnih za daljnje priključenje vjetroelektrana i nakon izgrađenih 400 MW, ili će se za dodatno priključenje u jednom trenutku stvoriti liste čekanja dok se ne ostvare dodatni tehnički preduvjeti u sustavu.

Tags:     vjetroelektrane      HEP-OPS      izgradnja      PEES      Kriteriji priključenja      elektroenergetska mreža
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?