Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveća vjetroelektrana svijeta: Roscoe E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 26 Veljača 2012 11:22

Trenutačno najveća kopnena vjetroelektrana na svijetu je VE Roscoe koja je dovršena 2009. godine, a nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vjetroelektrana Roscoe se nalazi u zapadnom dijelu Texasa, 45 milja jugozapadno od mjesta Abilene. Vlasnik i operator vjetroelektrane su Njemačka tvrtka E.ON, tj. njena tvrtka-kćer u SAD-u E.ON Climate and Renewables (EC&R). VE Roscoe se rasprostire kroz četiri općine, a uglavnom se nalazi na zemlji koja se koristi za uzgajanje pamuka. Svi vjetroagregati se nalaze na zemlji od farmera koji godišnje po vjetroagregatu zarade od 5 do 15 tisuća dolara.


Slika 1: VE Roscoe, izvor: www.eon.com

Ukupna snaga ove vjetroelektrane je ogromnih 781,5 MW, a sastoji se od čak 627 vjetroagregata. Proizvodi električne energije za 265.000 kućanstava u Texasu, a rasprostire se na ogromnih 400 kilometara kvadratnih, te je izgrađena u četiri faze. Prva faza gradnje je počela u svibnju 2007., a cijela vjetroelektrana je krenula s pogonom u listopadu 2009. Stalno zaposlenih ljudi na vjetroelektrani ima čak 70. U 1. fazi je izgrađeno 209 MW, u drugoj 126,5 MW dok je u trećoj i četvrtoj izgrađeno završnih 446 MW.


Slika 2: VE Roscoe, izvor: www.power-technology.com

Texas ima jedan od najboljih vjetropotencijala u SAD-u, a i u svijetu, te se zbog toga tamo nalazi veći broj velikih vjetroelektrana - uključujući i trenutačno drugu najveću vjetroelektranu na svijetu.


Slika 3: VE Roscoe, izvor: www.eon.com

Vjetroelektrana Roscoe koristi 627 vjetroagregata koje su isporučili Mitsubishi, Siemens i General Electric, a tokom gradnje se prosječno postavljao jedan vjetroagregat dnevno.  Mitsubishi je od te brojke isporučio 209 vjetroagregata 1000A modela snage 1 MW. Ukupna investicija je 1 milijardu dolara, a samo prva faza je vrijedila 300 milijuna dolara. Ova vjetroelektrana će godišnje uštediti ispuštanje 370.000 tona CO2.

Izvori: www.power-technology.com, www.eon.com, www.windmillgallery.com

Tags:     roscoe      texas      sad      vjetroelektrana      vjetroagregat      general electric      siemens      mitsubishi      najveće vjetroelektrane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?