Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Vjetroelektrane u Sloveniji E-mail
Autor Edo Jerkić   
Nedjelja, 04 Ožujak 2012 23:52

Slovenija je jedina država nastala raspadom Jugoslavije koja je trenutno u EU. I uz Maltu, to je jedina država EU bez ijednog jedinog instaliranog megavata vjetroelektrana. Međutim, dok se kod ostalih zemalja bivše Jugoslavije jasno vidi da je neizgrađenost vjetroelektrana posljedica cjelokupnog tržišta električnom energijom koje je u smislu obnovljivih izvora energije u povojima, u Sloveniji je nedostatak vjetroelektrana druge prirode.

Slovenija je prije svega površinom mala država, a osim toga se okrenula razvoju hidroelektrana za koje ima prilično veliki potencijal, kao i razvoju fotonaponskih elektrana kojih već sada ima značajan broj (gotovo 40MW raspodijeljenih u preko 700 fotonaponskih elektrana). Isto tako Slovenija se ekonomski prilično oslanja na turizam, kako ljetni, tako i zimski, te su moguće lokacije s dobrim vjetrovima upravo u blizini turističkih sadržaja. Uz sve to, Slovenija jednostavno nema puno lokacija s dobrim potencijalom vjetra, a da su zadovoljeni i svi ostali uvjeti izgradnje vjetroelektrana (kao što su blizina priključka, prometna povezanosti, i sl.).

Unatoč tome EWEA je prošle godine objavila procjenu da će se u Sloveniji do 2020. godine izgraditi 500 MW vjetroelektrana – što se iz ove perspektive ipak čini malo preoptimistično.


Nedovršena vjetroelektrana Dolenja vas - izvor Wikipedia

No određene aktivnosti u izgradnji vjetroelektrana su u Sloveniji ipak poduzete, ali zasada su investitori jedino uspjeli stvoriti si mnoštvo problema, a nijedan projekt još nije izgrađen. Acciona SA je tako još 2006. dobila suglasnost slovenskog Ministarstva za okoliš i prostor za razvoj vjetroelektrane VE Volovja Reber ukupne planirane snage 28,05MW, međutim ista nikad nije do kraja konzumirana zbog prigovora zelenih aktivista koji su smatrali da je vjetroelektrana na toj lokaciji neprihvatljiva.

Trenutno bi se prva vjetroelektrana mogla izgraditi na Griškem polju kod Dolenje Vasi u općini Divača. Vjetroelektrana Dolenja vas je prikupila sve dozvole i počela sa gradnjom još 2010. godine, a ukupna snaga joj je trebala biti do 80MW. Međutim po anonimnoj dojavi je Ministarstvo okoliša i prostora poništilo dozvolu za izgradnju vjetroelektrane, jer investitor navodno nije imao suglasnost svih vlasnika zemljišta na kojima se vjetroelektrana gradi. Pri tome je nastala ogromna financijska šteta za investitora, koji sada planira nastaviti gradnju, ali i tužiti odgovorne zbog kojih je šteta i nastala.

Osim ovih lokacija, u Sloveniji postoji interes i za razvoj još nekih lokacija, ali je uslijed događanja s ove dvije navedene lokacije teško očekivati da će itko uložiti vrijeme i trud i riskirati da mu se dese isti problemi kao u slučaju vjetroelektrana Volovja Reber i Dolenja vas. Tek će se eventualnim pozitivnim rješavanjem izgradnje spomenute dvije lokacije ukazati mala šansa da se razvoj vjetroelektrana u Sloveniji pokrene na onaj način kako to predviđa EWEA.

Tags:     vjetroelektrane      Slovenija      Volovja Reber      Dolenja vas      Divača      Acciona
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?