Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveća vjetroelektrana u Africi E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 21 Ožujak 2012 19:15

Najveća vjetroelektrana u Africi nalazi se u Maroku, koštala je 250 milijuna eura a izgrađena je 2010. godine, te ima snagu od 140 MW.

Vjetroelektrana Dahr Saadane se sastoji od 165 vjetroagregata Španjolskog proizvođača Gamese. Sama vjetroelektrana se nalazi u Melloussi, sjeverno od Tangiera, a financirana je od stane Europske investicijske banke (80 milijuna eura), Njemačke kreditne banke za razvoj (50 milijuna eura), Službenog kreditnog instituta Španjolske (100 milijuna eura) i Marokanskog državnog ureda za vodu (20 mlijuna eura).

Vjetroelektrana štedi 126.000 metričkih tona nafte godišnje i smanjit će ispuštanje CO2 za 360.000 tona, a ideja joj je i izvoziti dio električne energije u Europu preko jedinog podmorskog kabela koji spaja Europu i Afriku i koji se nalazi u Maroku.

Izvor: www.moroccoboard.com, www.moroccobusinessnews.com, www.energyboom.com

Tags:     maroko      afrika      najveća vjetroelektrana      gamesa      mellousi
 
Komentari (2)
Odgovor:
2Utorak, 17 Srpanj 2012 22:17
E J
Pa koliko ja vidim, em nije gotovo, em zbog faznosti nije sasvim jasno je li to jedna ili više VE. U svakom slučaju pratimo je, pa kad se nešto promijeni i elektrana dovrši, bit će novi članak. U trenutku pisanja, ovo je bila najveća.
Vjetroelektrana Zafarana
1Utorak, 17 Srpanj 2012 11:51
Mmarre (Wikipedija)
Mislim da je najveća vjetroelektrana u Africi zapravo Vjetroelektrana Zafarana. Radio sam na proizvodnji vjetroagregata u Kairu i bio sam jedanput na gradilištu (Crveno more - 220 km od Kaira, izmedu mjesta Ain Sukhna i Hurghada). Malo su suprotni podaci koji se mogu naći na internetu, ali mislim da je trenutno snaga 430 MW (vidi http://www.saharawind.com/index.php?Itemid=55&id=38&option=com_content&task=view&lang=en). Problem je što je do sada rađeno u 3 faze: 1 faza Danska (Vestas), 2 faza Njemačka (Siemens) i treća faza Spanjolska (Gamesa), a izgleda da sam projekt nije još gotov, jer znam da je u planu bilo 1 000 vjetroagregata. Lijepi pozdrav - Mmarre.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?