Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveći vjetroagregati na svijetu danas E-mail
Autor Edo Jerkić   
Nedjelja, 19 Rujan 2010 16:04

Donosimo vam par činjenica i usporedbi da bi predstavili koliko zapravo napreduje industrija vjetra, i koji su dosezi današnje tehnologije. Dva najveća vjetroagregata u svijetu danas su Enercon E126 i RePower 6M. Oba vjetroagregata su predstavljena krajem prošle godine, a trenutno se još ispituje njihov rad na testnim lokacijama.

VAOba vjetroagregata imaju promjer lopatica 126 m, dulje od nogometnog igrališta, a u svojim izvedbama s najvišim dostupnim stupovima vrh lopatice u gornjem položaju dotiče granicu od 200 m – duljina dva nogometna igrališta. Za usporedbu, prva vjetroelektrana u Hrvatskoj na otoku Pagu ima promjer lopatica 52 m i ukupnu visinu do vrha lopatice nekih 75 m. Ta vjetroelektrana, sa ugrađenim vrlo modernim vjetroagregatima za to doba je izgrađena 2004. godine. U to doba su se vjetroagregati snage 2 MW (najuobičajeniji danas) tek probijali na tržište.

Ukupna snaga vjetroelektrane na Pagu iznosi 5,75 MW, a sastoji se od 7 vjetroagregata. Isto vremeno dva nova vjetroagregata u izvedbi Enercona i RePowera imaju nominalnu snagu 6 MW, odnosno 6,15 MW. S time da se predviđa da bi Enercon s istim agregatom mogao razvijati i preko 7 MW (u fazi testiranja).

To bi značilo da 7 vjetroagregata od prije 6 i više godina danas možemo zamijeniti samo sa jednim i pri tome proizvesti više električne energije. Isto tako, u odnosu na danas najzastupljenije vjetroagregate od 2 i 3 MW, novi najveći svjetski vjetroagregati će na istom prostoru (po km2) moći dati 2,3 puta više instalirane snage, ali i nekoliko puta veću proizvodnju (zbog većeg zahvata lopatica).

Ove činjenice jasno pokazuju značajan napredak tehnologija za iskorištavanje energije vjetra i daju optimističan pogled u energetski sigurnu budućnost.

Tags:     vjetroagregati      najveći na svijetu
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?