Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

A kako na sve to gleda EUFORES i Europska komisija? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 18 Srpanj 2013 08:53

Nedavno je u Zagrebu održana radionica pod naslovom "Koje mogućnosti Hrvatskoj pružaju obnovljivi izvori energije?". Organizator radionice bio je EUFORES (Europski forum za obnovljive izvore energije) u suradnji s Hrvatskim saborom. Prisutni su bili predstavnici sabora, predstavnici Euopske komisije, EREC-a (Europsko vijeće za obnovljive izvore energije), EUFORES-a, kao i predstavnici instituta i udruga koje se bave obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj. U uvodnom dijelu programa svoja izlaganja su imali predstavnici sabora na temu "Energetski planovi Hrvatske: Perspektiva Hrvatskog sabora", Marie Donnelly, upraviteljica za obnovljivu energiju, istraživanja, inovacije i energetsku učinkovitost Opće uprave za energiju Europske komisije na temu "Politike Europske unije vezane uz obnovljivu energiju - hoćemo li dostići ciljeve strategije Energija 2020?", te EIHP i Ministarstvo gospodarstva na temu "Aktualne i planirane politike vezane uz obnovljivu energiju u Hrvatskoj".

U drugom dijelu radionice pod naslovom "Kako izgleda budućnost hrvatske održive energije?" koji je moderirala Mirela Holy svoja izlaganja iznijeli su predstavnici HSUSE, EREC-a, Grupe za ekonomičnu energiju i REGEA-e. Teme su bile: "Kako Hrvatska može pridonijeti obnovljivoj energiji: Perspektiva iz sektora obnovljivih izvora energije", "Zašto da za obnovljivu energiju", "Izvori obnovljive energije u Hrvatskoj - kvantitativne procjene i politički zaključci u odnosu na strategiju Energija 2020" i "Izazovi implementacije politika obnovljive energije u Hrvatskoj".

Prema riječima Jana Geissa, glavnog tajnika EUFORES-a cilj radionice je bio vidjeti kako napreduje sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, te razmijeniti iskustva u razvoju toga, za EU iznimno važnog sektora. Predstavnici Hrvatskog sabora su se pak svi vrlo pozitivno izjasnili o daljnjoj primjeni obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Marie Donnelly je pak naglasila i brojkama potkrijepila izniman značaj obnovljivih izvora energije u daljnjem razvoju EU, posebno sa aspekta sigurnosti energetske opskrbe, konkurentnosti europskog gospodarstva i očuvanja okoliša. Pri tome je naglasila da trenutni razvoj sektora mora nužno biti ubrzan kako bi se ti ciljevi dostigli, a osvrnula se i na sporost napretka Hrvatske posebno istaknuvši još uvijek nepostojeći NREAP (nacionalni akcijski plan za primjenu obnovljivih izvora energije).

U drugom, zanimljivijem dijelu radionice Mirela Holy moderirala je raspravu na temu "Kako izgleda budućnost hrvatske održive energije?". Uz izlaganja koja su upozorila na nužnost ubrzavanja postupka prelaska Hrvatske na održivu energiju, te također upozorila na silne administrativne i političke barijere razvila se i diskusija o tome kako taj proces ubrzati i kako tržište učiniti konkurentnijim i održivim.

Josche Muth, glavni tajnik EREC-a u svom izlaganju je naglasio kako je primjena obnovljivih izvora energije postala nužnost koja je opravdana i sa ekonomskog aspekta, ali i kao instrument povećanja konkurentnosti i stvaranja radnih mjesta u EU. Naglasio je da su trenutni računi uvoza fosilnog goriva u EU razlog za preko pola trgovinskog deficita, te da se takva praksa mora pod hitno mijenjati daljnjim i još većim ulaganjem u vlastite izvore energije i tehnologiju.

U toku rasprave Marie Donnelly je na postavljeno pitanje o tome koje su tajne uspjeha onih država koje napreduju bolje od zadanih ciljeva u primjeni obnovljivih izvora energije odgovorila da je jedini ključni moment u tim državam integracije tog sektora u osnovu ekonomskog razvoja države. Pri tome ciljajući na to da su te države kompletan svoj razvoj već sada preusmjerile u smjeru održivosti, gdje se obnovljivi izvori ne tretiraju kao trošak i cilj koji se treba ispuniti, nego kao prilika za razvoj i transformaciju kompletnog društva.

Na komentar kako obnovljivi i garantirana otkupna cijena koštaju građane, Muth je komentirao da su poticaji za fosilna goriva još veći, te da su investicije u elektroenergetski sustav i tako nužne s obzirom na starost mreže i proizvodnih pogona. Na nama je samo da odlučimo hoćemo li ta ulaganja sustavno koristiti za razvoj održivog i transparentnog energetskog sustava ili ćemo nastaviti dosadašnjim putem.

Nakon radionice, gledajući popis sudionika i slušajući njihova izlaganja i razmišljanja po tko zna koji puta sam se zapitao na kojem smo mi to stupnju razvoja. Jesmo li stvarno kao država slijepi na promjene koje zahvaćaju cijeli svijet. Ili nas jednostavno nije briga. Koliko dugo možemo živjeti u iluziji da si možemo priuštiti da ne razvijemo i još snažnije potaknemo obnovljive izvore energije i sva druga održiva rješenja koja su nam kroz EU primjere dostupna na dlanu. Samo treba uzeti i primijeniti. U svojim izlaganjima predstavnici EUFORES-a, EREC-a i Europske komisije su jasno ukazali na put kojim možemo krenuti. Retorika se s druge strane dobrim dijelom vrtila samo oko problema. Doduše, veći dio predstavnika akademije, udruga i energetskog sektora su iskazali shvaćanje i pokazali da su u tijeku sa EU politikama i mogućnostima koje pružaju.

No gdje se ta pamet, to pozitivno prihvaćanje i promišljanje izgubi na putu prema konačnoj izvršnosti takvih strategija i pozitivnih primjera? Jučer je opet potegnuto pitanje tržišta solara na kojem smo imali dvije tvornice sa svojom opremom. Sada smo ostali na samo jednoj, no s obzirom na stanje na tržištu pitanje je da li će i to trajati. Ali imamo Sunca i uvozimo energiju. Sutra ćemo vjerojatno istu priču imati sa vjetroelektranama, stvorili smo određene lokalne kompetencije, naučili kako se to radi, zaposlili određeni broj ljudi u sektoru i taman kada se sve uhodalo - spuštamo rampu. Da ne govorimo koliku muku muče one rijetke tvrtke koje imaju tehnologiju za elektrane na biomasu i bioplin. A za sve takve projekte postoje brojni izvori financiranja čak i u današnjem recesijskom okružju.

Ne znam da li su svi svjesni da obnovljiva budućnost nema svoju alternativu, ne znam razmišlja li itko još o tome što ćemo ostaviti novim generacijama. Ne znam da li su svi stvarno svjesni da su organizacije u EU itekako svjesne koliko potencijala imamo i neiskorištavamo i da je to njima smiješno. Ne znam jesmo li svjesni da pričamo o održivosti i težnji prema EU Roadmap2050 i potrebi za razvojem i aktivnim sudjelovanjem u toj novoj industrijskoj revoluciji koja se dešava, a istovremeno ulažemo daleko više u fosilna goriva nego obnovljive, i pri tome zbog računa koji plaćamo za uvoz fosilnih goriva samo povećavamo deficit. Ne znam ni ima li u ovoj državi ikakve šanse za pozitivnom selekcijom u izvršnoj vlasti i samim time za zaokret u politici na tom području, a posebno u kolektivnoj svijesti društva koje bi trebalo shvatiti da je promjena potrebna, ali radikalna promjena.

Ono što znam je da svi pokazatelji iz godine u godinu vođenjem politike koja se vodi idu u negativnom smjeru. I da se stvari moraju dramatično promijeniti, ne samo u energetici nego i puno šire. A nakon ove radionice izgleda kao da bi nas EU mogla natjerati da radimo u tom smjeru, želio to netko ili ne. Samo treba čekati da nam onaj urođeni snalažljivi mentalitet omogući da se brzo uklopimo u novu sliku svijeta i da iskoristimo što više svojih potencijala.

Nadam se da će ovakvih radionica biti više, te da će snagom argumenata konačno doći do prihvaćanja energetske transformacije kao strateške odrednice razvoja države, a ne samo kao cilja koji nam je eto nametnut i mora se ispuniti. Jer na taj način niti će cilj biti dostignut niti će ta energetska transformacija imati onaj pravi učinak i društvenu korist koju bi trebala imati kao osnovnu odrednicu lokalnog razvoja.

Tags:     EUFORES      EREC      HSUSE      EIHP      Europska komisija      sabor      obnovljivi izvori energije      REGEA
Vezane vijesti
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?