Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Otvaranje vjetroelektrane Jelinak E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 10:13

U nedjelju, 6.10. svečano je puštena u pogon vjetroelektrana Jelinak u čiju je izgradnju španjolska kompanija Acciona Energia investirala oko 50 milijuna eura. Na ovoj vjetroelektrani splitsko Brodogradilište je instaliralo 20 Acciona 1,5 MW vjetroagregata ukupne snage 30 megavata koji će godišnje proizvoditi oko 80GWh električne energije. Vjetroelektrana je tokom izgradnje zaposlila 500 radnika.

Vjetroelektranu je otvorio predsjednik Ivo Josipović. Ova vjetroelektrana je dobar primjer i za druge investitore da se angažiraju diljem Hrvatske, kazao je. Naglasio je kako su investicije u obnovljive izvore energije iznimno važne za Hrvatsku jer na taj način ostvarujemo nacionalne interese na području energetike - smanjujemo ovisnost o uvozu, koristimo se novim izvorima koji su učinkovitiji od tradicionalnih, štitimo okoliš, razvijamo poduzetništvo i potičemo nove tehnologije.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja posebno je istaknuo veliki doprinos ove vjetroelektrane lokalnoj ekonomiji, kako kroz otvaranje velikog broja radnih mjesta u izgradnji i proizvodnji opreme, tako i kroz dugoročne pozitivne efekte koje će vjetroelektrana imati na lokalnu sredinu.

Direktor Accione za Hrvatsku Mirko Tunjić istaknuo je kako je u proteklih deset godina uloženo mnogo truda da bi se izgradila ova vjetroelektrana. "Vjerujem da ovaj primjer, kao i ostali projekti realizirani do sada trebaju poslužiti Vladi RH, koja upravo ovih dana odlučuje o budućnosti sektora obnovljivih izvora energije (OIE), da napravi zaokret u svojoj politici i dugoročno potakne investicije u OIE", izjavio je Tunjić. Upozorio je kako su investitori i proizvođači iz obnovljivih izvora energije izrazito nezadovoljni predloženim Nacionalnim akcijskom planom (NAP) za OIE, te je pozvao Vladu RH da vodi računa o potencijalima obnovljivih izvora energije koji mogu i trebaju biti nacionalni interes. Ne samo na papiru nego i u praksi.

Potpredsjednik Accione Juan Ignacio Entre Canales najavio je da će tvrtka nastaviti svoj angažman u sektoru u Hrvatskoj u dobroj vjeri da će Hrvatska energetska politika doživjeti svoj pravi zaokret sukladno težnjama unutar EU, ali i svjetskim trendovima.

Tags:     vjetroelektrana      Jelinak      EHN      Acciona      Mirko Tunjić      Brodogradilište Split      Trogir
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?