Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

Službeno završeno testiranje pogona vjetroelektrane Danilo E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 07 Lipanj 2014 11:55

Vjetroelektrana  Danilo (Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh), trenutno najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj je uspješno okončala testni pogon.

Vjetroelektrana Danilo tvrtke RP Global sada opskrbljuje hrvatsku elektroenergetsku mrežu energijom u punom pogonu nakon što je gradnja dovršena krajem prošle godine.

Ovaj 70 milijuna eura vrijedan projekt ima veliki utjecaj na smanjenje emisija stakleničkih plinova, i to za 33.300 tona emisija CO2 godišnje, pri tome opskrbljujući oko 22.000 kućanstava s električnom energijom.

"Uz korištenje vrhunske tehnologije ova vjetroelektrana je projektirana i izgrađena u skladu s najstrožim kriterijima zaštite okoliša", izjavio je Bojan Reščec, direktor RP Globala u Hrvatskoj, koji je bio odgovoran za razvoj i implementaciju ovog projekta. Vjetroelektrana Danilo će povećati proizvodnju električne energije dobivene iz vjetra u Hrvatskoj za 20 posto.


Slika 1: Danilo tokom gradnje

Vjetroelektrana Danilo se nalazi oko 15 kilometara od obale i grada Šibenika. Financiranje je osigurano od IFC-a i Unicredita iz Beča, kao i Zagrebačke banke. 19 vjetroagregata ENERCON E-82 s ukupnom instaliranom snagom od 43,7 MW proizvoditi će oko 100 GWh električne energije godišnje.

RP Global će uskoro započeti izgradnju druge vjetroelektrane u Hrvatskoj - projekta Rudine ukupne snage 34,2 MW u blizini Dubrovnika. Projekt je razvijen u suradnji s  hrvatskom tvrtkom Adria Wind Power. Izgradnja će započeti u ljeto 2014., uz financiranje IFC-a i Unicredit-a.

Tags:     vjetroelektrana      danilo      velika glava      bubrig      crni vrh      hrvatska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?