Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz regije

HERA od HOPS-a traži objašnjenje o nepoštovanju svojih kriterija za uvrštavanje vjetroelektrana na Listu za priključenje E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 21 Studeni 2014 13:46

Hrvatska energetska regulatorna agencija je na svojim stranicama objavila Mišljenje o provedenom nadzoru u kojem traži od energetskog subjekta Hrvatskog operatora prijenosnog sustava d.o.o. dokumentaciju povezanu sa neregularnostima prilikom uvrštenja pojedinih projekata i nositelja projekata razvoja vjetroelektrana na listu za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

Prema HERA-i pri uvrštavanju se HOPS nije pridržavao Kriterija za uvrštenje projekata vjetroelektrana na listu za priključenje na elektroenergetsku mrežu. HOPS nije  HERA-i dostavio sve ugovore o priključenju niti je dostavio spis predmeta za Vjetroelektranu Ponikve. Rok za dostavu dokumentacije je osam dana pri čemu osim gore navedenoga mora dostaviti spis predmeta za Vjetroelektranu ZD 6P, za vjetroelektranu Glunču (povezano sa povratkom na popis nakon brisanja od strane HOPS-a u veljači 2014.), te spis predmeta za Vjetroelektranu Kom-Orjak-Greda. Dodatno je HERA zatražilo mjesečno pisano izvješće  o svim promjenama na Listi za priključenje za prethodni mjesec uz sve spise predmeta vezane za promjene i to sve do 15. u mjesecu.

HERA je također u lipnju zatražila i očitovanje o iznosu kvote odnosno zašto je kvota od 400 MW nadmašena (iznosi 420 MW) na što je HOPS odgovorio da je ona samo indikativna i da se nije mogla ograničiti snaga posljednje uvrštene vjetroelektrane Rudine snage 35 MW čime je ukupna snaga došla na 420,95 MW. Utvrđene su i druge nepravilnosti prema kojima se HOPS nije držao vlastitih kriterija a koje su sve navedene u mišljenju.

Iako je hvale vrijedno da se konačno počeo uvoditi nekakav red u sam postupak uvrštenja na Listu, činjenica je da je sama Lista pravno upitna i da se indikativna snaga mogućeg priključenja zasniva na jednoj jedinoj studiji EIHP-a bez da su se radile studije od drugih nezavisnih tijela koje bi možda dale i druge rezultate. Korak u pravom smjeru za HERA-u bi bio da zatraži dodatne studije kojima bi se nedvojbeno utvrdilo kolika je zapravo snaga vjetroelektrana koja se može spojiti na elektroenergetsku mrežu bez posljedica i da se utvrdi postupak za vjetroelektrane koje bi se unatoč tome što nisu ušle u kvotu spojile na mrežu. Trebaju se utvrditi tehnički i ekonomski parametri prema kojima bi se u budućnosti priključenja vršila u transparentnijim uvjetima za investitora i sa jednakim uvjetima priključenja na mrežu za sve tržišne sudionike.

Možda je ovaj potez HERA-e prvi korak prema transparentnijem funkcioniranju HOPS-a i prema kvalitetnijem funkcioniranju tržišta električnom energijom.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?