Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održan najveći sajam vjetroenergetike u svijetu E-mail
Autor Diana Međimorec   
Utorak, 28 Rujan 2010 10:49

Prošlog tjedna (21.-25.9.2010.) održan je Husum Wind Fair, jedan od najvećih međunarodnih događaja na području energije vjetra. Sajam je okupio više od 980 izlagača iz 35 različitih država, te preko 25.000 posjetitelja iz sedamdesetak zemalja diljem svijeta.

Povijest

Prvi sajam u Husumu pod nazivom „Husum Wind Energy Days“ održan je 1989. godine, kada se energija vjetra nije niti približno smatrala perspektivnim izvorom energije. Dvadesetak izlagača okupilo je oko 10.000 posjetitelja unutar jedne sajamske hale. Za usporedbu, danas se na sajmu nalazi šest velikih hala, uz dodatni vanjski izlagački prostor i konferencijski dio, gdje se održavaju prigodna predavanja tijekom sajma. Tijekom godina, broj izlagača i posjetitelja konstantno je rastao dosegavši današnje brojke od preko 980 izlagača i preko 25.000 posjetitelja.

Husum je inače manji grad u pokrajini Schleswig-Holstein na sjeveru Njemačke, oko 140 kilometara sjeverno od Hamburga. Ima oko 22.000 stanovnika, a najpoznatiji je upravo po sajmu vjetroenergetike koji se tamo održava svake dvije godine.

Izlagači i novosti

Sajam je okupio sve najveće igrače iz područja vjetroenergetike – proizvođače vjetroagregata, pojedinih dijelova vjetroagregata, električne opreme, razne ostale opreme (npr. mjerna oprema, kablovi, ulja, alpinistička i zaštitna oprema, itd.), građevinska poduzeća, servisna poduzeća, konzultantske kompanije, banke i investitore, čak i poduzeća koja se ne bave vjetroenergetikom -  jedan od izložaka bio je i solarni automobil.

Vjetroagregati

Osim najvećih i već etabliranih proizvođača vjetroagregata, kao što su Vestas, Enercon, Siemens, Nordex, General Electric ili Repower, pojavilo se i mnoštvo malih, relativno nepoznatih proizvođača s novim konceptima. Uočljiv je trend prelaska na vjetroagregate bez mjenjačke kutije, koje je prvi patentirao Enercon i koji je trenutno vodeći u tom tržišnom segmentu. Takve nove koncepte razvijaju sve vodeće kompanije, a General Electric već i nudi vjetroagregat za pučinske vjetroelektrane jedinične snage 4 MW koji se bazira na konceptu bez mjenjačke kutije. Također je primjetan i trend primjene generatora s permanentnim magnetima, koji ne trebaju električnu energiju iz mreže za uzbudu. Standardna jedinična snaga vjetroagregata i dalje se kreće između 2 i 3 MW za kopnene lokacije, ali se fokus sve više okreće prema pučinskim vjetroelektranama koje su idealne za vjetroagregate većih jediničnih snaga. Osim već spomenutog vjetroagregata General Electrica snage 4 MW, već kao standardni postoje i vjetroagregati snage 5 MW (npr. Repower), a najnoviji Enerconov vjetroagregat ima jediničnu snagu od čak 7,5 MW.

Posebnu atrakciju pripremio je Vestas koji je dostavio gondolu svog najnovijeg vjetroagregata V112 jedinične snage 3 MW u stvarnoj veličini, te unutar nje pripremio malo kino s 3D projekcijama koje su svakih pola sata zainteresiranim posjetiteljima prikazivale dizajn i funkcionalnost tog vjetroagregata. Za gledanje je bilo potrebno nošenje posebnih naočala, a prikaz je povremeno izazivao i vrtoglavicu jer je prilično realno prikazivao i stvaran pogled s visine gondole vjetroagregata prema vodi u kojoj je se ona (virtualno) nalazila.

 Index članka
Održan najveći sajam vjetroenergetike u svijetu
Mjenjačke kutije
Mjerenje vjetropotencijala
Konzultantske i financijske kuće
Mali vjetroagregati i ostalo
Zabavna strana sajma
Sve stranice
 
Komentari (1)
....
1Utorak, 28 Rujan 2010 11:12
Vjenceslav
zanimljiv, profesionalno pisan članak...

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?