Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Održan 9. simpozij o sustavu vođenja EES-a - CIGRE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 14 Studeni 2010 10:29

U Zadru je od ponedjeljka 8. studenog do srijede 10. studenog održan 9. simpozij Hrvatskog ogranka CIGRE – o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava (EES).

Ovo je bio prvi put da se CIGRE odvija u Zadru i to na prostoru prekrasnog kompleksa hotela Falkensteiner. Predavanja su održavana u hotelu Donat, Končarov domjenak se održavao u hotelu Adrijana, a u hotelu Funimation je održana svečana večera Dalekovoda (u Funimationu je bila i smještena većina posjetitelja simpozija).

CIGRESam simpozij je otvoren u ponedjeljak koktelom dobrodošlice u hotelu Donat, gdje su i bili smješteni štandovi svih sponzora (Siemens, Končar, ABB, Elka kabeli, Dalekovod i drugi).

Prva predavanja su počela u pola 15, gdje su bili predstavljeni pozvani referati. Šest referata je bilo pozvano i više njih se bavilo temom obnovljivih izvora energije.

Prvi referat, a i jedan od najzanimljivijih uopće je bio Utjecaj vjetroelektrana na pogon EES-a  koji su napisali Igor Kuzle, Tomislav Plavšić, Igor Ivanković i Marko Lovrić i u kojem je napravljen usporedni prikaz i kratka analiza tehničkih zahtjeva Mrežnih pravila mnogih Europskih i svjetskih država za normalni pogon vjetroelektrane. Također je dana procjena povećanja troškova pri velikoj penetraciji vjetroelektrana u sustav.

Drugi referat se bavio problemima naponske nestabilnosti, te nije bio direktno povezan s obnovljivim izvorima energije. Goran Granić i Dubravko Sabolić su imali referat pod nazivom Implementacija zahtjeva trećeg paketa energetskih propisa EU u elektroenergetskom sektoru Hrvatske, kojim se htio vidjeti okvir potreban Hrvatskoj da usvoji te propise. Od ostalih pozvanih referata, interesantan je bio rad pod nazivom Tehničke i ekonomske pretpostavke za visoku razinu integracije obnovljivih izvora energije u elektroenergetski sustav Hrvatske koji su napisali Ranko Goić i suradnici s FESB-a. Rad se posebno bavio integracijom vjetroelektrana, ali i s drugima manjim izvorima energije koji se direktno spajaju na distribucijsku mrežu.

Nakon tih šest pozvanih referata je još navečer Končar održao prezentaciju, te je poslije toga bio organiziran domjenak za sve posjetioce.Index članka
Održan 9. simpozij o sustavu vođenja EES-a - CIGRE
#2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?