Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Ampyx Power E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 10 Listopad 2012 16:58

Nizozemska kompanija Ampyx Power jedna je od kompanija koje pokušavaju proizvesti električnu energiju iz energije vjetra na velikim visinama, a trenutno razvijaju projekt pod nazivom PowerPlane®.

Kompanija Ampyx Power osnovana je 2008. godine, od kada je razvila nekoliko prototipova letjelice koja bi služila za proizvodnju električne energije iz energije vjetra. Sam projekt financiran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, SenterNovem-a i pojedinačnih investitora, dok su istraživanja financirana od strane norveškog energetskog diva – kompanije Statkraft.

Koncept PowerPlane

Sustav PowerPlane® pretvara energiju vjetra u električnu energiju pomoću letjelice s autopilotom koja je kabelom spojena na generator na tlu. Visina na kojoj se letjelica nalazi varira od 300 do 600 metara. Unutar sustava se nalaze i automatizirane kontrole za pokretanje ili zaustavljanje letjelice ovisno o vremenskim uvjetima, odnosno brzinama vjetra. Demonstracija rada letjelice prikazana je na videu.

Na visinama na kojima se letjelica nalazi brzine vjetra su jače i konstantnije, što omogućava dvostruko veću proizvodnju električne energije u odnosu na konvencionalne vjetroagregate. Uz to, troškovi proizvodnje ovog sustava su manji, a sustav je moguće primjeniti i na kopnu i na moru.

Očekujemo rezultate daljnjeg razvoja!

Izvor: http://www.ampyxpower.com/

Tags:     Ampxy Power      letjelice      velike visine      PowerPlane
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?