Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Makani Power - proizvodnja energije vjetra u zraku E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 27 Svibanj 2013 21:07

Makani zračni vjetroagregat (AWT) je krilo povezano povodcem sa tlom koje proizvodi električnu energiju leteći u velikim krugovima na lokacijama gdje je vjetar jači i konzistentniji. Time se eliminira praktički 90% materijala koji se inače koriste u vjetraogregatima, te se može pristupiti vjetrovima na višim visinama i iznad mora - potencijalima koji se trenutačno ne koriste.

Cilj tvrtke Makani Power je razviti zračne vjetroagregate u priobalnim vjetroelektranama. Lopatice Makanijevog vjetroagregata rade i kao turbine i kao propeleri; generatori šalju električnu energiju povodcem nazad na lokaciju na tlu. AWT-ovi se mogu namotati nazad i osigurati tokom slabijeg vjetra ili lošeg vremena ili za potrebe održavanja. Zbog svoje brzine, vrh lopatice vjetroagregata je najefektivniji dio lopatice koji proizvodi najviše električne energije. Makanijev vjetroagregat iskorištava ovaj princip postavljanjem male turbine/generatora na krilo koje je samo po sebi vrh tradicionalne lopatice turbine. Samo krilo se giba u vertikalnim krugovima, a za tlo je pričvršćeno felksibilnim povodcem.

Makani tvrdi da AWT proizvodi duplo više energije po jedinici nego konvencionalni vjetroagregati, proizvodi električnu energiju uz pola troška, a koristi i 90% manje materijala. Sam vjetroagregat bi letio na visinama od 250 do 600 metara gdje je vjetar jači i stalniji. Makani razvija jedinicu snage 600 kW, sa ciljem razvoja 5 MW modela. Makani trenutačno testira 30 kW vjetroagregat, a 600 kW model je na početku razvoja, te se planira njegovo korištenje na kopnu. M5 model snage 5 MW se razvija za morske lokacije, a trebao bi imati raspon krila od čak 70 metara. Punu snagu ovi vjetroagregati razvijaju pri brzinama vjetra od 11,5 m/s, a glavni materijal za krila su karbonska vlakna.

Prema najnovijim informacijama Google je prije par dana kupio Makani, a više informacija o samim Makani vjetroagregatima možete naći ovdje.

Tags:     makani      google      zračni vjetroagregat      povodac      električna energija      krila
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?