Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Renzo Piano dizajnirao vjetroagregat inspiriran vilin konjicem koji može proizvoditi električnu energiju iz najsporijih vjetrova E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 29 Listopad 2013 00:24

Arhitekt Renzo Piano se pri svom dizajniranju vjetroagregata fokusirao na kompaktan super-efikasan vjetroagregat koji bi se mogao postaviti u svačijem dvorištu.

Vjetroagregat se na engleskom zove „Dragonfly Invisible Wind Turbine“, a dizajniran je u izvedbi sa dvije lopatice i imitira delikatnu mogućnost leta vilin konjica. Na temelju fizike leta vilin konjica Pianov mini vjetroagregat može koristiti električnu energiju iz vjetra koji puše svega 1,8m/s.

Ovaj projekt trenutačno testira korporacija ENEL Green Power koju zanima razvoj malog vjetroagregata za svačije dvorište. Njihova želja nije bila samo razviti umanjenu verziju vjetroagregata, nego nešto moderno i inovativno bez negativnog utjecaja na okoliš.

Vjetroagregat vilin konjic bi trebao imati snagu od 55 kW sa konstantnom proizvodnjom električne energije zbog svoje mogućnosti da proizvodi električnu energiju pri brzinama vjetra već od 1,8 m/s. Tajna te proizvodnje je u dizajnu samog vjetroagregat koji imitira vilin konjica u letu. Osim toga za razliku od većine standardnih vjetroagregata ovi imaju dvije lopatice koje se pri mirovanju postavljaju u skladu sa centralnim stupom kako bi smanjile utjecaj na okoliš, tj. vidljivost vjetroagregata. Sam stup je vrlo tanak i to ponajviše zbog toga što su lopatice skoro šuplje zbog korištenja ugljičnih vlakana i polikarbonata.Trenutačno se ovaj vjetroagregat testira u provinciji Pisi u Italiji.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     vjetroagregat      renzo piano      dvorište      vilin konjic      dvorište
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?