Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Iskorištavanje energije vjetra nastalog kretanjem automobila E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 10 Svibanj 2011 22:12

Genijalna ideja studenta sa sveučilišta Arizona State University mogla bi revolucionarizirati način na koji percipiramo iskorištavanje energije vjetra. Energija vjetra mogla bi se generirati na vrlo jednostavan način korištenjem signalizacijskih stupova na autocestama, bez potrebe za velikim prostranim poljima.

Prvi primjerci takvih vjetroagregata predloženi su za postavljanje na vrlo prometnoj autocesti u blizini Phoenixa, a povezivat će 515 kvadratnih kilometara Sonorske pustinje. Dizajn će biti postavljen na horizontalne čelične cijevi postavljene na signalizacijske stupove.

Vjetroagregati bi trebali biti pogonjeni vjetrom koji stvaraju automobili pri brzini kretanja od oko 110 km/h.

Svaki pojedini vjetroagregat moći će proizvesti 9.600 kWh energije godišnje, čak i ako prosječna brzina vjetra bude oko 16 km/h. To će biti dovoljno za osvjetliti prostor veličine 65 m2.

Trenutna procjena proizvodnje električne energije svedena je na minimum, no očekuje se da će biti znatno veća jer bi vozila trebala proizvesti znatno veću brzinu vjetra od predviđenih 16 km/h.


Izvor: http://www.ecofriend.com

Energija koja će se pridobiti iskorištavanjem energije vjetra koristiti će se na različite načine uključujući osvjetljenje lokacija Grand Chanal, Piestewa Parkway (State route 51), te ceste Osborn.

Ovo je više od običnog maštanja jednog studenta. Ukoliko projekt bude prepoznat, uskoro bi mogli vidjeti vjetroagregate na velikom broju signalizacijskih stupova na autocestama.

 

Izvor: http://www.ecofriend.com

Tags:     autocesta      S.A.D.
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?