Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

„Wind Lens“ vjetroagregati E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 14 Lipanj 2011 09:46

Prošle je godine grupa sa Istraživačkog instituta za primjenjenu mehaniku na japanskom sveučilištu Kyushu dizajnirala nešto drugačiji oblik vjetroagregata od onih koje smo navikli vidjeti. Vjetroagregat pod nazivom Wind Lens namijenjen je prvenstveno iskorištavanju vjetra na moru, a mogao bi utrostručiti proizvodnju energije.

Wind Lens ima 6 lopatica koje su raspoređene unutar obruča promjera 112 metara, a postavljen je na platformu heksagonalnog oblika. Na jednoj platformi nalaze se tri takva vjetroagregata. Profesor Yuji Ohya, voditelj grupe koja je dizajnirala ove vjetroagregate, izjavio je kako lagani vjetar od 5 m/s može pokrenuti lopatice koje tada mogu opskrbljivati prosječno kućanstvo.


Izvor slike: http://inhabitat.com

Wind Lens fokusira snagu vjetra na središnji dio obruča, povečavajući je na sličan način kao što leća čini sa zrakama sunca. Upravo iz tog razloga proizvodnja električne energije trebala bi se utrostručiti u odnosu na proizvodnju iz tradicionalnih vjetroagregata.

Za razliku od tradicionalnih vjetroagregata namijenjenih za rad na moru, Wind Lens ima sustav samoodržavanja, jednostavnije ga je dopremiti na željenu lokaciju i jednostavniji je za daljnje održavanje. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta cijelu platformu moguće je premjestiti na drugu lokaciju, a s obzirom da lopatice nisu postavljene na visoki toranj, izazovi su puno drugačiji nego kod tradicionalnih vjetroagregata.

Umjesto održavanja na samoj lokaciji, što je slučaj kod tradicionalnih vjetroagregata, kod ovog sustava svaki pojedini vjetroagregat može biti prevezen u objekt za održavanje, što samo održavanje čini jednostavnijim, manje rizičnim i jeftinijim.

Profesor Yuji Ohya napomenuo je da, čak i ako ova tehnologija bude prihvaćena u Japanu, gdje su priobalni vjetrovi prilično slabi tijekom cijele godine, možda neće biti prihvaćena od strane drugih zemalja s obzirom na različite intenzitete i smjerove vjetra.

 

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     Wind Lens      offshore      Japan
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?