Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Njemačke planine bi mogle skladištiti energiju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Lipanj 2011 23:03

Stari rudnici u njemačkim planinama Harz bi mogli  uskoro dobiti novu svrhu, služeći kao postrojenja za pohranu viška energije vjetra. Ideja dosada nije zaokupila pažnju investitora, ali ako uspije, postat će prva te vrste u svijetu.

Danas Harz planine na sjeveru Njemačke ne privlače više nikoga osim planinara i drugih sportskih entuzijasta, iako su nekad bile industrijski vrlo zanimljive zbog svojih rudnika. To bi se ipak moglo uskoro promijeniti, pošto inženjeri zajedno sa vladom Donje Saske proučavaju potencijal pretvaranja rudnika u „zelenu bateriju“.

Ako ideja uspije bila bi prva te vrste u svijetu i dala bi dio odgovora u Njemačkom cilju povećanja udjela obnovljivih izvora energije i njihovoj većoj penetraciji u sustav.

Marko Schmidt, inženjer u Istraživačkom energetskom centru Donje Saske je smislio plan kojim bi se izgradila reverzibilna hidroelektrana u napuštenom rudniku duboko ispod planine Harz. Princip ideje je vrlo jednostavan, u vrijeme viška proizvodnje energija vjetra bi se koristila za pumpanje vode u rezervoare na višim mjestima u planini. Kada ne bi bilo vjetra da pokrije potražnju za električnom energijom, pohranjena voda bi tekla prema nižim rezervoarima te tako proizvodila električnu energiju.

Iako su reverzibilne hidroelektrane već poznate i u pogonu diljem svijeta, Schmidtova inovacija svoju prednost traži u tome da bi postrojenje bilo potpuno smješteno ispod zemlje, te bi adaptiralo postojeću infrastrukturu napuštenih rudnika. Inženjer Schmidt je našao šest potencijalnih lokacija za takve elektrane u planinskom području Harza, sa jednim specifičnim pilot projektom nađenom u rudniku Wiemannsbucht u Bad Grundu, gradu zapadno od planina Harz. Glavna prednost takve elektrane je što je skrivena od očiju javnosti, te je javnost na tom području vrlo pozitivna u svezi tog projekta, pa praktično nema kritika na račun istoga.

Dosada na projekt nije bilo ni jednog službenog prigovora, te je dobro prihvaćen i od stručnjaka za obnovljive izvore energije kojima se sviđa način na koji je zamišljen, a da bude prikladan i lokalnim uvjetima.

Schmidt procjenjuje da bi pilot projekt elektrane u Bad Grundu koštao između 170 i 200 milijuna eura i da bi se mogao izgraditi u idućih tri do pet godina. Snaga bi bila do 40 MW električne energije. Ako se projekt nastavi zaposlilo bi se 200 ljudi tokom izgradnje i barem 7 za stalno na poslovima održavanja elektrane.

Dosada još nije pronađen investitor, ali Shmidt je izjavio da postoji nekoliko zainteresiranih strana za ovaj projekt. Uvjeren je da će ideja biti iskorištena ne samo u Harzu nego i u drugim područjima Njemačke, gdje su se lokalne vlasti usprotivile reverzibilnim hidroelektranama na otvorenom prostoru. Dodatno je procijenio da u cijeloj Njemačkoj ima 60-100 potencijalnih lokacija za iskorištavanje na ovaj način.

Izvor: www.dw-world.de

Tags:     reverzibilne hidroelektrane      vjetroelektrane      energija vjetra      njemačka      rudnici
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?