Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Jata riba pomažu da se poveća izlazna snaga vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 10 Kolovoz 2011 20:13

Jata riba su ukazala inženjerima kako se učinkovitije može iskoristiti energija vjetra.

Novi dizajn vjetroelektrane imitira jata riba kako bi se iskoristila turbulencija vjetra, te bi se na taj način mogla dramatično poboljšati izlazna snaga i učinkovitost korištenja vjetra. Uobičajeni vjetroagregati i vjetroelektrane u cijelini su skoro dostigli svoju gornju granicu efikasnosti, te sami vjetroagregati moraju biti prilično udaljeni jedan od drugoga kako bi se izbjegle pretjerane turbulencije koje negativno utječu na vijek trajanja vjetroagregata.

Ta činjenica ograničava izlaznu snagu vjetroelektrana na otprilike 2 W po kvadratnom metru, ali korištenjem novog dizajna omogućilo bi se do 10 puta više proizvedene energije po kvadratnom metru.

Novi pristup se temelji na korištenju vjetroagregata sa vertikalnom osi vrtnje, te iako su oni pojedinačno manje efikasni od onih sa horizontalnom osi vrtnje, mogu koristiti turbulentni vjetar iz svih smjerova. Glavni razvojni korak dolazi u razmještaju vjetroagregata čija je osnova fluidna dinamika jata riba. Taj novi inovativni dizajn koji je nastao praćenjem gibanja jata riba koristi vjetroagregate koji su blizu jedni drugima, a rotiraju u suprotnim smjerovima, pri čemu guraju zrak svojim susjedima - pri čemu se puno manje energije gubi zbog turbulencije. Efekt tunela je isto važan čimbenik, te je proizvedena energija tako zajednički postavljenih vjetroagregata čak i veća nego da rade pojedinačno. Vjetroelektrane na taj način mogu proizvesti 20 do 30 W po kvadratnom metru.

Testni vjetroagregati za ovu ideju su imali visinu od 10 metara, što je samo desetina visine normalnih vjetroagregata, te zbog toga nisu toliko uočljivi u okolišu. Takvi vjetroagregati s vertikalnom osi vrtnje su također puno robusniji od sada prevladavajućih, te bi vjerojatno bili i jeftinije izvedbe.

Glavno pitanje i problem ovoga načina iskorištavanja energije vjetra je da li ovakav dizajn funkcionira na vjetroelektranama onih snaga i veličina koje su danas postale uobičajene. Naime, ukoliko se radi o vjetroagregatima s vertikalnom osi vrtnje velikih visina, a zbog razlike u brzinama vjetra na tlu i na vrhu, te isto tako zbog razlike turbulencije i potrebe za "prebacivanjem" takvog vjetra s jednog na drugi vjetroagregat postavlja se pitanje velikog naprezanja materijala, te mogućnosti da se napravi dovoljno visok, dovoljno lagan, a istovremeno i dovoljno čvrst vjetroagregat koji bi mogao podnositi sva naprezanja i vibracije.

Izvor: www.bbc.co.uk

Tags:     jata riba      vjetroelektrane      inženjeri      vjetroagregat      efekt tunela      vertikalna os
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?