Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

SeaTwirl – novi način iskorištavanja energije vjetra na moru E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 04 Listopad 2011 21:06

Iskorištavanje energije vjetra na moru jedan je od najperspektivnijih oblika iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Svakim danom tehnologija priobalnih vjetroagregata napreduje, što omogućava sve učinkovitije i jeftinije iskorištavanje energije vjetra. SeaTwirl je najnoviji oblik vjetroagregata koji bi mogao rješiti probleme konvencionalnih priobalnih vjetroagregata.

SeaTwirl je najnovija tehnologija iskorištavanja i pohranjivanja energije vjetra na moru, koja koristi morsku vodu kao ležište, što omogućava korištenje jeftinijih i težih materijala.

Ovakva tehnologija ne zahtijeva mjenjačku kutiju, prijenosni kabel niti nosač koji bi održavao njegovu težinu. Umjesto nosača koristi se morska voda koja kretanjem unutar jedinice dodatno omogućava skladištenje. Upravo zbog toga SeaTwirl bi mogao tehnologiju iskorištavanja energije vjetra i njenu funkcionalnost i financijsku isplativost postaviti na višu razinu.

Tehnologiju SeaTwirl razvila je kompanija Ehrnberg Solutions AB koja je započela s radom tijekom 2010. godine. Poslovna ideja kompanije je stvoriti svjetsko tržište za SeaTwirl. Jedinice će se graditi na kopnu u pristaništima, te će se spremne za upotrebu tegliti do željene lokacije. Kompanija je osigurala intelektualno vlasništvo, a u tijeku je i zaštita patenta.

U kolovozu 2011. godine kompanija je proizvela prototip u omjeru 1:50. Prototip je uspješno testiran na moru pri brzinama vjetra od 25 m/s i valovima od 2 do 3 metra. Na prototipu omjera 1:500 vrše se dodatna teoretska istraživanja, testiranja i ekonomske procjene.

Tehnologija

SeaTwirl koristi vjetroagregat sa vertikalnom osi i kućište koje omogućava pohranu. Vjetroagregat rotira od vrha do dna, odnosno do generatora koji je cijelo vrijeme pod vodom. Jedini dijelovi koji ne rotiraju su sustav za sidrenje i osi generatora.

Na taj način morska voda preuzima ulogu ležišta, te preuzima težinu rotirajućeg vjetroagregata. Takav način otklanja potrebu za prijenosnim kabelom i mjenjačkom kutijom, a težina generatora raspoređena je na dnu.

SeaTwirl koristi fizički zakon očuvanja količine gibanja kako bi se iskoristio kapacitet skladištenja, odnosno prenosi fluid iz mjesta gdje je centar rotacije manji u mjesto gdje je centar rotacije veći. Na taj način moguće je pohraniti velike količine energije pri manjim brzinama, te povećati brzinu rotacije kada je to sustavu potrebno. Upravo iz tog razloga SeaTwirl može proizvoditi energiju i kada nema vjetra.

Ovaj vjetroagregat mogao bi se koristiti i u kombinaciji sa drugim obnovljivim izvorima energije kao sredstvo za pohranu energije, te kao stabilizator sustava.

SeaTwirl biti će stabilniji pri većim brzinama rotacije, odnosno pri većim brzinama vjetra.

Specifikacije

Nakon što sva ispitivanja prototipa budu završena, SeaTwirl bi pri punoj veličini trebao imati slijedeće specifikacije:

  • Nazivna snaga: 10 MW
  • Srednja snaga: 4, 5 MW
  • Godišnja proizvodnja: 39.000 MWh
  • Područje prostiranja 24.000 m2.
  • Pohrana energije: 25.000 kWh, što je dovoljno za opskrbu 8000 kućanstava tokom jednog sata
  • Visina od površine vode: 210 m
  • Dubina od površine vode: 228 m

Prema zahtjevima kupaca SeaTwirl može se dizajnirati sa većim kapacitetom skladištenja ili sa većim proizvodnim kapacitetom.

Potencijal

SeaTwirl nije ograničen težinom ili logistikom, kao što je slučaj kod komercijalnih tehnologija, što znači da bi mogao ostvariti veću ekonomsku učinkvitost od postojećih tehnologija. Ta činjenica, u kombinaciji sa skladištenjem energije u kratkom vremenskom razdoblju, daje SeaTwirl tehnologiji svojstva koja imaju prednost u budućim energetskim sustavima.

Izvor: http://www.seatwirl.com

Tags:     offshore      SeaTwirl      razvoj tehnologije      Ehrnberg Solutions AB
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?