Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

Altaeros Energies razvija lebdeće vjetroagregate za velike nadmorske visine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 29 Ožujak 2012 05:49

Kako bi iskoristili jake vjetrove koji pušu visoko iznad razine tla, Altaeros Energies je razvio lebdeći vjetroagregat koji izgledao kao kombinacija tradicionalnog vjetroagregata i cepelina. Nakon većeg broja uspješnih testova Altaeros je prilično siguran da bi se njihov koncept mogao koristiti kao opcija za proizvodnju obnovljive energije na udaljenim i odvojenim selima i vojnim bazama.

Dizajn samog Altaerosovog vjetroagregata je jednostavan. Ljuska koja se napuni helijem se diže sa tla na visoku nadmorsku visinu gdje je vjetar puno jači nego u blizini zemlje. Lebdeći vjetroagregat se zadržava na mjestu putem vrlo jakih povodaca koji ujedno služe i za isporuku električne energije na zemlju. Vjetar je na takvim visokim razinama iznad tla i do pet puta jači, ali je i puno stalniji.

Tvrtku Altaeros Energies su osnovali stručnjaci sa MIT-a i Harvarda, te su prošle godine testirali prototip veličine 10 metara na visinu od preko 100 metara. Taj prototip se automatski dizao na zadanu visinu, proizvodio električnu energiju, te se vraćao nazad na zemlju. Prototip je na višoj visini proizvodio duplo više energije nego što bi se proizvelo na uobičajenoj visini vjetroagregata.

Naravno postoje i druge prednosti ovakvih vjetroagregata, a to je da proizvode vrlo malu količinu buke i da je održavanje minimalno, te se može obavljati na razini tla spuštanjem vjetroagregata. Dodatno, ljuska napunjena helijem se nalazi oko lopatica tako da se njihova vrtnja ne može primijetiti, a na što se neki ljudi često žale kod modernih vjetroagregata.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     vjetroagregat      plutajući      altaeros energies      vjetrnjača      cepelin
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?