Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Nove tehnologije

ANew Institute vjetroagregati E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 08 Srpanj 2012 21:16

Poljski institut ANew Institute okuplja niz stručnjaka sa područja zrakoplovstva, aerodinamike i konstruiranja malih i velikih letjelica. Njihov cilj je iskoristiti stečena znanja i iskustva kako bi izradili što učinkovitiji, inovativan vjetroagregat koji bi mogao revolucionizirati metode proizvodnje električne energije iz energije vjetra.

Institut trenutno nudi dva tipa vjetroagregata namijenjena za upotrebu na kopnu, ANew-S1 i ANew-S2, a u pripremi su još dva modela, ANew-B1 i ANew-B2, također namijenjena za kopno. Za iskorištavanje energije vjetra na moru u pripremi je trenutno konceptni vjetroagregat ANew-G.

ANew Institute vjetroagregati

ANew-S1 je vjetroagregat sa vertikalnom osi vrtnje koja tokom rotacije tvori cilindar u obliku slova X. Za proizvodnju električne energije ANew-S1 istovremeno upotrebljava kinetičku energiju vjetra, Zemljinu rotaciju i atmosferski tlak. Proizvodnju energije pomoću Zemljine rotacije i atmosferskog tlaka razvio je i patentirao ANew institut.

Ovaj vjetroagregat namijenjen je područjima s malim brzinama vjetra, te ga je moguće smjestiti između drveća ili kuća, stoga mu je primarna namjena upotreba za privatna kućanstva i ruralne poljoprivredne zajednice. Veliku prednost pri takvoj upotrebu daje mu činjenica da ne proizvodi nikakvu mehaničku ili aerodinamičku buku tokom pogona.

Cijena proizvedenog 1kWh pri brzini vjetra od 4 m/s navodno iznosi manje od 0,063 dolara. Pri brzini vjetra od oko 4,5 m/s ANew-S1 proizvodi 2 kW, što je oko pet puta više od bilo kojeg sličnog vjetroagregata. Pri brzini vjetra od oko 11 m/s proizvodnja je 16 kW, što je tri puta više od drugih sličnih vjetroagregata.

ANew-S1 je opremljen generatorom sa permanentnim magnetima i inverterima nominalne snage 15 kW, a proizvodi izmjeničnu struju od 230 volti uz frekvenciju od 50 Hz. To mu omogućava da radi samostalno, ali i spajanje na elektroenergetsku mrežu. Sustav kontrole generatora, sigurnosni sustav i sustav za nadzor razvio je i proizveo ABB.

Lopatice vjetroagregata izrađene su iz stakloplastike, držači lopatica su čelični sa ovojnicom od stakloplastike, a stupovi su čelični. Promjer rotora ovog vjetroagregata iznosi 7,42 m, a površina pokrivanja je 38,86 m2. ANew-S1 započinje s radom pri brzini vjetra od 3 m/s, a nominalna brzina okretaja iznosi 42-100 okr/min. Ukupna visina vjetroagregata je 14,25 m.

Vjetroagregat ANew-S1

Cijena serijske prizvodnje ovih vjetroagregata u Poljskoj iznosi 45.000 dolara. Od siječnja 2012. godine serijska proizvodnja iznosi 10 jedinica mjesečno.

Osim za tradicionalnu primjenu, ovaj vjetroagregat moguće je transformirati i montirati na stupove autocesta, gdje bi pretvarali energiju vjetra kojeg stvaraju automobili. Dva vjetroagregata upotrijebljena na taj način mogla bi proizvesti dovoljno električne energije za napajanje nekoliko stotina svjetala koja bi osvjetljavala 15 km autoceste.

Na sličan način mogli bi biti postavljeni i na dokove velikih brodova, kao što je tanker, gdje bi pretvarali energiju vjetra koji nastaje dok brod plovi.


Vjetroagregat ANew-S2 vrlo je sličan vjetroagregatu ANew-S1, samo što osim jednog reda lopatica ima dva reda koja se nalaze jedan ispod drugog. Promjer rotora ovog vjetroagregata je 7,43 m, dok je površina pokrivanja 67,7 m2. Visina rotora je 9,12 m, a visina samog tornja je 14 m. ANew-S2 radi pri brzini vjetra od 3 m/s. Nominalna snaga generatora sa permanentnim magnetima je 30 kW.

Jedan ovakav vjetroagregat koji je smješten na lokaciji između kuća i drveća, uz prosječnu godišnju brzinu vjetra od 6,77 m/s proizvodi oko 100.000 kWh električne energije godišnje.

Za razliku od prethodna dva vjetroagregata, koji se već nalaze u upotrebi, vjetroagregati ANew-B1 i ANew-B2 trenutno su u fazi pripreme i njihova serijska proizvodnja očekuje se uskoro.

ANew-B1 također ima generator sa permanentnim magnetima, čija je nominalna snaga 1.500 kW. Promjer rotora iznosi 50 m, a površina pokrivanja je 1.700 m2. Vjetroagregat započinje s radom pri brzini vjetra od 3 m/s, a pri prosječnoj godišnjoj brzini vjetra od 6,77 m/s prototip je proizveo 2.989.000 kWh električne energije godišnje. Visina rotora je 35 m, a visina vjetroagregata iznosi 60 m.

Podaci za vjetroagregat ANew-B2 trenutno nisu dostupni, no prema dostupnim grafičkim prikazima, riječ je o vjetroagregatu dizajniranom po jednakom principu kao što je ANew-S2, tako da se može pretpostaviti da će njegove karakteristike u odnosu na ANew-B1 biti jednake onima između vjetroagregata ANew-S1 i ANew-S2.

Institut je razvio i koncept vjetroagregata namjenjenog za rad na moru, koji će raditi na istom principu kao i vjetroagregati za rad na kopnu. ANew-G je trenutno u fazi koncepta, pa osim grafičke ilustracije trenutno ne postoje drugi dostupni podaci.

Vjetroagregat ANew-G

 

Izvor: http://anew-institute.com/www/flash/english/

Tags:     ANew Institute      ANew vjetroagregati      Poljska      offshore      mali vjetroagregati      novi koncept
Vezane vijesti
Index članka
ANew Institute vjetroagregati
Stranica 2
Sve stranice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?