Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Struka

Problematika integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sustav Hrvatske E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 21 Ožujak 2012 02:09

Kako smo i najavili jučer je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano predavanje pod nazivom “Problematika integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sustav Hrvatske”. Predavanje su organizirali Odjel za elektroenergetiku i Odjel za obrazovanje IEEE-a, a održao ga je Marko Lovrić, pomoćnik direktora HEP–OPS-a.

Integracija vjetroalektranaPredavanje je bilo koncipirano tako da se naglasi koji su to izazovi i novi procesi potrebni prilikom vođenja mreže u uvjetima neminovne veće integracije vjetroelektrana. Zaključci s predavanja su pokušali odgovoriti na sljedeće pitanje - Ima li dovoljno vremena za pripremu i postepenu prilagodbu postojeće prakse planiranja i vođenja EES-a RH u uvjetima povećane razine integracije VE? Te što treba proučiti i uzeti u obzir da se isto ostvari.

Ukratko - potrebno je istražiti parametre varijabilnosti i nesigurnosti proizvodnje vjetroelektrana na planiranje i vođenje EES-a, osiguranje potrebnih pomoćnih usluga i sekundarne i tercijarne rezerve snage, potrebne regulacije, energije uravnoteženja i dr. Također je potrebno proučiti varijabilnost postojećih vjetroelektrana i varijabilnost vjetra na budućim lokacijama vjetroelektrana. Vrlo bitno je i dopuniti odgovarajuće zakonske i tehničke regulative u cilju definiranja transparentnih operativnih procedura i ekonomskih odnosa. Jedan od ključnih elemenata je i ovladavanje prognostičkim modelima za planiranje rada EES-a u uvjetima visoke penetracije vjetroelektrana.

Kao zadnji korak potrebno je napraviti plan postepenog uvođenja potpuno komercijalnog uklapanja vjetroelektrana u tržište električne energije, s punom odgovornošću i rizicima za ugovaranje isporuke električne energije, troškova regulacije i uravnoteženja, i sl.

Cijelu prezentaciju možete pronaći na ovom LINKU.

Tags:     FER      HEP      IEEE      predavanje      integracija vjetroelektrana      elektroenergetski sustav
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?