Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi izvještaj pokazao da ima dovoljno vjetra da se pokrije cjelokupna potreba čovječanstva za električnom energijom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Rujan 2012 21:08

Energije vjetra ima dovoljno da se u potpunosti pokrije cijela potražnja za električnom energijom u svijetu. Vijest nije ništa novo, no još se jedna studija pozabavila upravo ovim problemom i opet dokazala tu činjenicu.

Atmosferski vjetroagregati koji bi proizvodili električnu energiju iz konstantnijih i bržih atmosferskih vjetrova na višim nadmorskim visinama mogli bi proizvesti više električne energije od svih potencijalnih vejtroagregata na zemlji i moru. Ken Caldeira iz Carnegiea je predstavio novo istraživanje u kojem istražuje limite energije koja se može dobiti iz vjetra, kao i moguće utjecaje na okoliš pri korištenju vjetroagregata na visokim nadmorskim visinama. Cijelo istraživanje je objavio Nature Climate Change 9.9.2012.

Tim predvođen sa Kate Marvel iz Lawrence Livermore National Laboratory-a, koja je započela istraživanje u Carnegieju je koristio modele da kvantificira količinu energije koja se može dobiti iz atmosferskih i površinskih vjetrova. Površinski vjetrovi su bili definirani kao oni koje mogu iskoristiti vjetroagregati sa stupovima na moru ili na zemlji.  Atmosferski vjetrovi su oni do kojih se može doći spajanjem tehnologija vjetroagregata i kiteova. Sama studija je proučavala samo geofizičke limite ove tehnologije, a ne njene tehničke i ekonomske faktore.

Vjetroagregati stvaraju otpor koji smanjuje moment vjetra čime se oni usporavaju. Porastom broja vjetroagregata raste i količina električne energije koja se proizvede. U jednom trenutku vjetrovi će se toliko smanjiti da dodavanjem vjetroagregata neće biti moguće proizvesti dodatnu električnu energiju, a cilj studije je bilo odrediti gdje se nalazi ta granica.

Pomoću modela tim je procijenio da se iz površinskih vjetrova može instalirati više od 400 TW vjetroagregata, a iz atmosfere čak 1.800 TW. Danas cijeli svijet ima instalirano otprilike 18 TW snage u svim elektranama, što znači da vjetar može proizvesti mnogo više električne energije nego što se trenutno troši.

Pri maksimalnoj proizvodnji električne energije uz potpuno iskorištenje vjetra bilo bi opipljivih utjecaja na klimu. Ipak, studija je pokazala da bi iskorištavanje vjetra na trenutačnoj razini potreba svijeta (dakle instaliranih 18 TW, ili malo više uslijed nešto manje iskoristivosti) imalo mali utjecaj na klimu, pri čemu bi se jedino moralo paziti da ne bude instaliran preveliki broj vjetroagregata u jednoj regiji. Kod današnjih potreba za električnom energijom, vjetroagergati bi podigli temperaturu tla za 0,1 stupanj celzijus te bi utjecali na vlažnost zraka u razini od 1% što ne bi bio značajan utjecaj.

Caldeira je izjavio da gledajući u globalu ekonomski, tehnološki i politički utjecaj će više ograničiti rast vjetroelektrana, a ne njihovi geofizički limiti.

Izvor: http://phys.org

Tags:     električna energija      površinske      atmosferske      energija vjetra      vjetroelektrane      vjetroagregat
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?