Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Koliko je glasan vjetroagregat? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 15 Studeni 2012 18:57

EWEA je objavila zanimljiv intervju sa Dr. Jeremy Bass, višim tehničkim menadžerom u RES-u, a kojeg su ispitivali o zvuku koju proizvodi vjetroagregat. Najzanimljivije dijelove članka možete pročitati u nastavku.

Kako bi opisali zvuk koji stvara vjetroagregat?

Zvuk vjetroagregata ovisi o lokaciji gdje se nalazite u odnosu na sam vjetroagregat. Tipični moderni vjetroagregat na izvoru proizvodi zvuk u kojem dominira aerodinamički zvuk lopatica, a taj zvuk tipično ima spektar emisija zvuka sličan „huku“.

U neposrednoj blizini vjetroagregata, što je otprilike horizontalna udaljenost od stupa slična visini samog stupa (otprilike do 100 metara), aerodinamički zvuk je najčešće moduliran te ovisi o brzini prolaska lopatica, što je pak tri puta brže od rotacijske brzine rotora, a ta modulacija kod modernih vjetroagregata iznosi oko 1 Hz. U krugu do 100 metara mogu se čuti i zvukovi iz generatora, mjenjačke kutije i povezanih sustava za hlađenje.

Pri većoj udaljenosti od vjetroagregata na otprilike 1.000 metara gdje se najčešće i nalaze prve kuće, jačina zvuka je puno niža te je bliža pozadinskoj buci. Nema modulacije zvuka, niti ima zvuka iz komponenti. Zvuk vjetroagregata najčešće i nije dominantna komponenta ambijentalnog zvuka zbog drugih vanjskih izvora zvuka kao što su promet, zrakoplovi i slično.

Koliko je tokom zadnjih 10 godina tehnološki napredovao vjetroagregat u pogledu emitiranja zvukova?

Najbitnija promjena što se tiče zvukova koje proizvode vjetroagregati u zadnjih 10 godina je ta što su vjetroagregati prije imali fiksnu brzinu ili možda dvije fiksne brzine ovisno o samoj brzini vjetra. Danas skoro svi vjetroagregati imaju varijalilnu brzinu vrtnje što znači da imaju najefikasniju brzinu rotacije pri svim brzinama vjetra. Rezultat toga ja mala brzina rotacije pri slabom vjetru čime je i zvuk koji proizvode puno manji nego što se prije moglo postići.

Druga očita promjena je veličina vjetroagregata koji su sa snage manje od 1 MW i promjerom lopatica od 50-ak metara došli na snagu i do 3 i više MW uz promjer lopatica veći od 100 metara. Time se smanjio broj vjetroagregata na lokaciji, ali zato oni pojedinačno proizvode malo više buke. Kada se pak gleda ukupna razina zvuka cijele vjetroelektrane, u principu nije bilo promjena pošto se udaljenost od najbližih kućanstava u prosjeku povećala, a i ima manje vjetroagregata na istom mjestu.

Koliko je veliki problem pri projektiranju vjetroelektrana njihov zvuk? Koliki faktor ima buka pri podršci u javnosti?

Zvuk koji proizvode vjetroagregati ima bitan utjecaj pri projektiranju same vjetroelektrane, jer svi developeri žele biti „dobri susjedi“ lokalnom stanovništvu, te ne žele narušiti njihov mir. Postoji veći broj izazova koji se moraju riješiti pri projektiranju, a to su:

  • dobri podaci o emisiji zvuka vjetroagregata na specifičnim uvjetima lokacije koje daje proizvođač
  • dobivanje zadovoljavajućih garancija od strane proizvođača da određena jačina zvuka neće biti prekoračena
  • skupljanje detaljnih informacija o smještaju lokalnog stanovništva obilaskom lokacije
  • napraviti studiju pozadinske buke kroz dovoljno dugi period kako bi se u potpunosti uhvatili postojeći zvukovi na lokaciji. To znači 3-5 mjerača zvuka na lokaciji tokom 1-2 mjeseca (po propisima u Velikoj Britaniji)
  • korištenje dobivenih informacija kako bi se odredio limit buke za lokalno stanovništvo
  • potrebno je detaljno znanje o lokalnoj topografiji i meteorologiji, kako bi se točno mogla predvidjeti količina buke na mjestu boravka lokalnog stanovništva i da su u skladu sa limitima buke
  • prezentiranje ovih informacija nadležnom ministarstvu (agenciji) i dokaz da je analiza napravljena profesionalno i prema standardima
  • dogovor o adekvatnoj kontroli buke za projekt pri čemu se određuje točna količina dopuštene buke u pojedinim kućanstvima

 

Što se tiče lokalne potpore buka je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji faktor. U Velikoj Britaniji buka ima najveću važnost zbog guste naseljenosti i male količine slobodnog prostora. Najbolje rješenje je od početka davanje svih informacija o vjetroagregatima lokalnom stanovništvu preko dokumentacije, studije utjecaja na okoliš do javnih sastanaka i izlaganja.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     vjetroagregat      buka      glasan      zvuk      ewea      lopatica      vjetroelektrana
 
Komentari (2)
Odg: molba - botanika
2Utorak, 20 Studeni 2012 16:50
E J
Zahvaljujemo se na redovnom praćenju! Trenutno nemam vremena tražiti sve članke na tu temu, ali predlažem da u našu tražilicu upišite pojmove kao što su buka, ptice, šišmiši, vizualni utjecaj i slično, te onda probate identificirati sve članke tim putem ili putem tagova.

lp,
Edo
molba - botanika
1Ponedjeljak, 19 Studeni 2012 18:31
Sanja Kovačić
Postovani,
od nedavno s pozornoscu pratim vase stranice i newsletter, s obzirom na to da povremeno i sama sudjelujem u izradi SUO za VE u Hrvatskoj. Molila bih vas, ako je moguce, da me kao dobri poznavatelji problematike uputite na vase prijasnje clanke vezane uz pitanja botanike (flore, vegetacije i zastite biljnoga svijeta, iskustva i problematika u tom podrucju) vezane uz izgradnju, podizanje i rad VE.
Puno hvala!

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?