Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novi dizajn lopatica vjetroagregata mogao bi smanjiti cijene E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 28 Prosinac 2012 17:30

Kako bi industrija energije vjetra mogla razviti svoj puni potencijal mora osigurati daljnji tehnološki napredak lopatica vjetroagregata koje bi povećale proizvodnju i održivost, istovremeno smanjivši cijenu proizvodnje energije. To bi ujedno osiguralo daljnji rast tržišta i veću isplativost vjetroagregata na moru.

Vodeća po tom pitanju je kompanija Siemens, koja je svojim vjetroagregatima osigurala najduže lopatice. Njihove lopatice, dužine 75 metara, gotovo su jednake dužine kao raspon krila na avionu Airbus A380. Prilikom rada svaka lopatica pokriva površinu od 18.600 m2, što je jednako veličini dva i pol nogometna igrališta, a sami vrhovi lopatica kreću se brzinom od oko 80 m/s, odnosno 290 km/h, tvrde u Siemensu.

Siemens lopatica duljine 75 m

Lopatica je izrađena od staklenih vlakana, epoksidne smole i drveta, u potpunosti iz jednog komada, što je čini vrlo otpornom. Istovremeno, lopatica teži 20% manje od konvencionalnih lopatica, a u mogućnosti je iskoristiti maksimalne performanse rotora pri različitim brzinama vjetra.

U kompaniji GE, institutu Virginia Polytechnic Institute & State University (Virginia Tech) i laboratoriju National Renewable Energy Laboratory (NREL) vjeruju kako bi njihovi planovi mogli energiju vjetra učiniti još konkurentnijom u odnosu na konvencionalna fosilna goriva. Riječ je o razvoju napredne lopatice kod koje bi se za izradu koristili arhitektonski materijali omotani oko metalnog okvira nalik na riblju kost. Materijal bi bio provučen oko kostura okvira koji prati suzinu lopatice, a posebno je dizajniran kako bi zadovoljio potrebe svih zahtjeva prilikom rada vjetroagregata. Konvencionalne lopatice izrađene su od staklenih vlakana koja su teža i zahtijevaju više napora i pažnje prilikom same izrade lopatice. Novi dizajn smanjio bi cijenu izrade lopatice za oko 25-40%, što bi, bez državnih poticaja, energiju vjetra učinilo ekonomski jednakom fosilnim gorivima, ističu u GE.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     Siemens      GE      lopatice      dužina lopatice      dizajn lopatice
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?