Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Estonija se povlači iz obveze da makne ograničenje na poticaje za energiju vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 12 Siječanj 2013 08:54

Estonija će zadržati godišnji limit na količinu vjetroelektrana koja je poželjna za poticaje, čime su se povukli iz obveze koju su dali lobiju za obnovljive izvore energije, rekao je Juhan Part, Ministar ekonomije.

Plafon za energiju vjetra će ostati na ukupnoj isporuci od 600 GWh električne energije godišnje. U srpnju je pak dogovoreno sa Estonskim udruženjem za energiju vjetra da se kvota makne u zamjenu za količinu poticaja.

Sami poticaji za obnovljive izvore energije, koje plaćaju potrošači kroz svoje račune za električnu energiju, će biti povezani sa tržišnom cijenom električne energije, te će pasti za 15 do 20 posto kada se prihvati novi sustav i kada bude potvrđen od strane Europske komisije. Ukupna ušteda će za građane biti i 300 milijuna eura do 2020. godine.

Zadnja promjena tržišta je bila 2007., kada se tržište otvorilo i kada su došle nove investicije od tvrtki kao što su Fortum Oyj, druge najveće elektroprivrede u Nordijskim zemljama i Nelja Energia OU koja je u većinskom vlasništvu Norveškog Vardar AS-a.

Estonske vjetroelektrane su prošle godine proizvele oko 450 GWh električne energije, a ove godine bi to već trebalo preći 600 GWh zato što su dovršene dvije nove vjetroelektrane. Promjena poticaja za postojeće vjetroelektrane će pak natjerati investitore da zatraže zaštitu sudskim putem. Ovo retroaktivno mjenjanje poticaja je protivno zakonima Europske Unije.

Estonija je liberalizirala dvije trećine svog tržišta ovaj mjesec pri čemu je cijena električne energije za potrošače prosječno rasla oko 20% pošto Estonija sada mora kupovati dozvole za emisije CO2, objavila je državna elektroprivreda Eesti Energia AS. Time bi prosječna inflacija mogla narasti do 0,9% objavila je središnja banka.

Električna energija iz obnovljivih izvora je u trećem kvartalu pokrila 13,5% potreba za električnom energijom Estonije, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je taj udio bio 13%. 61% proizvodnje iz obnovljivih izvora energije dolazi iz biomase i bioplina, iz vjetra 37%, a iz hidroelektrana samo 2%.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     estonija      energija vjetra      poticaji      europska komisija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?