Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Belgija planira gradnju otoka za spremanje viška energije vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 22 Siječanj 2013 23:06

Belgija je objavila plan gradnje otoka čija bi jedina svrha bila spremati velike količine energije koja se proizvodi iz vjetra. Prema izvještajima, to je dio plana Belgije da se do 2025. riješi proizvodnje iz nuklearne energije, koja je 2011. proizvodila više od 50% električne energije u toj državi.

Belgijska vlada vjeruje da će ovaj otok riješiti probleme sa nestalnošću proizvodnje iz obnovljivih izvora energije kao što su vjetar i solar. Otok će koristiti pumpno-akumulacijski sustav za spremanje viška energije vjetra koja se proizvodi tokom sati kada nije velika potrošnja električne energije, te će se ta ista energije kasnije koristiti za zadovoljavanje potražnje za električnom energijom u doba kada vjetra nema.

Otok bi imao dužinu od tri kilometra te oblik konjske potkove sa velikim dubokim rezervoarom u sredini, a nalazio bi se tri do četiri kilometra od obale Zapadne Flandrije. Kada je vjetar najjači, što je najčešće tokom noći, voda bi se pumpala iz rezervoara kroz turbine u more, a kada nema vjetra bi išla u suprotnom smjeru i proizvodila električnu energiju.

Belgija je 2011. imala oko 1 GW vjetroelektrana, a planira dodatnih 2.300 MW iz priobalnih vjetroelektrana.

Razvoj projekta bi trebao trajati od pet do sedam godina, a ovisi o elektroprivredi koja mora ojačati prijenosni sustav u untrašnjost sa obale. Trošak projekta nije objavljen, ali se u Belgiji nadaju da će se trošak kompenzirati prodajom viška električne energije drugim zemljama.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     belgija      otok      energija vjetra      solar      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?