Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pogled na tržište vjetroelektrana u Austriji E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 14 Veljača 2013 17:16

Austrija, koja je praktički sa svih strana okružena planinama, planira do 2020. pokriti više od 70%  potreba za električnom energijom iz obnovljivih izvora energije. Veći dio toga će pokriti postojeće velike hidroelektrane, ali će u samoj priči sudjelovati i vjetroelektrana sa oko 10% do 2020. godine.

Ukupna strategija za obnovljive izvore enegije u Austriji je 34% u ukupnoj energetskoj potrošnji do 2020., a to će biti postignuto bez problema, pošto je već 2005. taj udio bio 24,4%. Prvi vjetroagregati su bili postavljeni 1994., i to uglavnom od strane farmera, a do kraja 2011. ih je bilo 1.084 MW, te su proizvodili dovoljno električne energije da pokriju 3,3% potreba za električnom energijom. Do kraja prošle godine ta je brojka trebala doći na oko 1.400 MW, a kako bi postigli 10% do 2020., Austrijanci će morati napraviti nešto više od 3.000 MW vjetroelektrana. Time će se postići konstantan rast vjetroelektrana u toj državi tokom idućih sedam godina.

U 2012. je dakle postavljeno oko 300 MW vjetroelektrana, a ove godine se procjenjuje da će ih biti oko 400 MW. Regija Burgenland koja se nalazi na samom istoku Austrije će tako do iduće godine dobivati 100% električne energije iz obnovljivih izvora energije, a od toga će vjetroelektrane činiti čak 90% proizovdnje. Ovaj rast instalacija je veliki pomak u odnosu na četiri godine do 2010., kada praktički nije izgrađena nijedna vjetroelektrana. To se dogodilo zbog prenikse feed-in-tarife. Sama tarifa je 2010. podignuta sa 0,075 €/kWh na 0,097 €/kWh. Tarifa je određena na trajanje od 13 godina, te se revidira svake godine, a postoji i granica od 50 milijuna eura koji se mogu godišnje utrošiti na sve obnovljive izvore energije. Danas je feed-in-tarifa 0,095 €/kWh, te je trenutačna politička podrška vjetroelektranama započeta 2002. kroz Akt o zelenoj energiji, a koji je postao zakon s ciljem vlade da se postigne 15% zelene električne energije do 2015.

Jedan od tipičnih problema za vjetroelektrane je spoj na elektroenergetsku mrežu, ali to po svemu sudeći neće biti veći problem u Austriji. Prijenosna mreža se trenutačno obnavlja i pojačava, te se razvijaju i dodatne elektroenergetske veze sa susjednim državama. Austrijske vlasti također mogu mjeriti potrošnju energije u realnom vremenu što poboljšava planiranje pogona mreže i poboljšava uslugu. Razvoj vjetroelektrana je pomogao razvoju same mreže jer developeri plaćaju i do 130.000 € po MW za spoj na elektroenergetski sustav.

Austrijanci su uglavnom za energiju vjetra, te je prema zadnjem istraživanju podupire njih 77%.  I stanovnici koji žive u blizini vjetroelektrana je podržavaju, te 13% njih tvrdi da su im i poboljšale kvalitetu života. Austrija ima i više od 120 tvrtki koje se bave energijom vjetra, te su te tvrtke samo prošle godine izvele više od 500 milijuna eura proizvoda u tom sektoru.

Situacija za vjetar u Austriji je sada vrlo pozitivna, ali uvijek postoji nesigurnost u smislu prestanka političke podrške energiji vjetra i opasnost od promjene zakonske regulative. Ipak, developeri su optimistični i ne smatraju da će se to dogoditi, te smatraju da će cilj od 3.000 MW do 2020. biti postignut, pa i nadmašen.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     austrija      vjetroelektrane      vjetroagregat      pregled tržišta      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?