Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zeleno svjetlo za vjetroelektranu u Škotskoj snage 288 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 20 Veljača 2013 22:35

Putem britanske podružnice ScottishPower Renewables, kompanija Iberdrola dobila je pristanak škotske vlade za izgradnju vjetroelektrane Kilgallioch.

IBERDROLAVjetroelektrana Kilgallioch, snage 288 MW, biti će druga po veličini vjetroelektrana u Škotskoj (vjetroelektrana Whitelee ima ukupnu snagi 539 MW), sastojati će se od 96 vjetroagregata, a vrijednost ukupne investicije iznosi nešto više od 465 milijuna eura.

ScottishPower Renewables (SPR) očekuje da će izgradnja započeti krajem 2014. godine, odnosno početkom 2015. godine, te da će biti dovršena kroz 24 mjeseca. Nakon što bude puštena u rad elektrana će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje više od 150.000 kućanstava, a trebala bi smanjiti emisije stakleničkih plinova za oko 1,2 milijuna tona godišnje. Očekuje se otvaranje 250 novih radnih mjesta.

Kompanija Iberdrola ističe kako je Ujedinjeno Kraljevstvo jedno od ključnih tržišta grupacije, a sama Iberdrola, koja trenutno upravlja sa 1.200 MW, jedan je od najvećih developera energije vjetra u toj zemlji.

Osim razvoja ove elektrane Iberdrola trenutno radi i na proširenju postojeće vjetroelektrane, koja bi umjesto 124 MW uskoro trebala imati 193 MW vjetroagregata, a u suradnji sa kompanijom Dong razvija i svoju prvu vjetroelektranu na moru, snage 389 MW, koja bi trebala otvoriti oko 500 novih radnih mjesta, a čiji se početak izgradnje očekuje ove godine.

U međuvremenu grupacija razvija i projekte vjetroelektrana na morima diljem Europe ukupne snage 8.000 MW, a među ključnim projektima ističe se razvoj vjetroelektrane na moru, naziva East Anglia, koja će, kada bude u potpunosti dovršena, imati ukupnu snagu od čak 7.200 MW.

Osim razvoja energije vjetra, u Ujedinjenom Kraljevstvu Iberdrola razvija i energiju valova, te energiju plime i oseke, a sve kroz projekte Pelamis 2 i Hammerfest Strom HS1000 razvijene u škotskom centru European Marine Energy Ceneter (EMEC).

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com/

Tags:     UK      Škotska      Iberdrola      Kilgallioch
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?