Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Napredak tehnologije povećava konkurentnost energije vjetra E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 27 Veljača 2013 17:51

Tehnološki razvoj vjetroagregata znatno utječe na povećanje njihove konkurentnosti; EWEA i GWEC se slažu kako je energija vjetra na kopnu konkurentna tradicionalnim oblicima energije nakon što se u obzir uračunaju svi troškovi, kao što su troškovi goriva za rad, troškovi naknade za CO2, te troškovi naknade za utjecaj na okoliš i zdravlje.

Vjetroelektrane.comKada bi se računali troškovi naknade za emisije CO2 u visini od 30 €/t, proizvodnja energije iz vjetra na kopnu bila bi najjeftini oblik proizvodnje energije u Europi, smatra EWEA. Prema GWEC-u energija vjetra već je neko vrijeme direktno konkurentna tradicionalnim izvorima energije u mnogim zemljama svijeta kao što su: Meksiko, Brazil, Novi Zeland, te dijelovi Kine i S.A.D.-a, a nedavno se ovim zemljama pridružila i Australija.

Moguće je zaključiti da se daljnjim napretkom tehnologije konkurentnost povećava, a jedan od najznačajnijih faktora je sama veličina vjetroagregata. Na EWEA-inoj konferenciji, održanoj u Beču, Simenes je predstavio vjetroagregat namjenjen za lokacije na moru, snage 4 MW, s lopaticama promjera 130 m. Istovremeno je Nordex predstavio svoje vjetroagregate snage 3MW namijenjene srednjim, odnosno velikim brzinama vjetra. Njihovi novi vjetroagregati imaju veće promjere lopatica, što povećava površinu pokrivanja za 23-37%, odnosno proizvodnju za do 31%.

Povećanje lopatica vjetroagregata, kao i same visine tornja, omogućavaju iskorištavanje veće količine vjetra, posebice pri malim brzinama. Neke komapnije primjenjuju najnovije tehnologije kako bi iskoristile upravo ovakve prednosti. Krajem siječnja GE je najavio dizajniranje vjetroagregata 2.5-120, snage 2,5 MW s lopaticama promjera 120m, koji bi u razdoblju od godinu dana proizveo 15% više električne energije od vjetroagregata koje bi trebao zamijeniti. Kako bi taj potencijal bio ostvaren, za vjetroagregate će biti razvijen poseban algoritam pomoću kojeg će se lopatice nastaviti okretati u razdobljima kada su prijašnji vjetroagregati morali biti isključeni.

Vestas je također najavio novi vjetroagregat namijenjen radu na moru, V164-8.0MW, s površinom pokrivanja većom od 21.000 m2. Kada je riječ o isplativosti, veća površina pokrivanja direktno povećava povrat isplativost projekta; također, veći vjetroagregat znači manje jedinica, manje temelja i manje kablova, ističu u Vestas-u.

Iako je izgradnja novih vjetroelektrana jeftinija od izgradnje novih elektrana na ugljen ili plin, još uvijek nije konkurentna starim postrojenjima koja su već kapitalno otplaćena, izjavio je nedavno Kobad Bhavnagri, diretor istraživanja čiste energije u Bloomberg New Energy Finance u Austrlaiji, zaključivši kako je još uvijek potrebna zakonodavna podrška kako bi se povećala izgradnja novih čistih elektrana i unaprijedila dugoročna dekarbonizacija energetskog sustava.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     konkurentnost      EWEA      GWEC      Siemens      Vestas      GE      Nordex
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?