Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Francuska konačno potiče sektor vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 27 Ožujak 2013 23:14

Nakon nekoliko tmurnih godina za industriju vjetra u Francuskoj je tokom nekoliko zadnjih tjedana uočen napredak i to prihvaćanjem zakona u Saboru koji je predstavila socijalistička vlada kako bi se pojednostavile mjere koje su usporavale razvoj cijelog sektora.

Kako bi pojačali proizvodnju iz energije vjetra u Francuskoj, te kako bi se razvili drugi obnovljivi izvori energije, te pokrenulo generalno pomicanje svijesti društva prema čistoj i efikasnoj energiji, vlada predlaže račune za energiju potrošačima po potrošnji kućanstva od 2016. godine, te je predstavila mjere s kojima bi se lakše dobile sve potrebne dozvole za vjetroelektrane. Vladin prijedlog predlaže sustav penala/nagrada za izračun energetskih računa koji će u obzir uzeti potrošnju energije, broj ljudi u kućanstvu, geografsku lokaciju, vrstu toplinskog sustava i lokalne klimatske uvjete.

Što se tiče vjetroelektrana zakon uključuje planove da se omogući gradnja malih vjetroelektrana koje imaju manje od pet vjetroagregata. Prema postojećem zakonskom okviru, vjetroelektrane na kopnu moraju imati minimalno pet vjetroagregata. Ova odluka je jako bitna, ako Francuska kani ispuniti svoje ciljeve od 25.000 MW instalirane snage do 2020., pošto sada ima samo oko 7.560 MW. Ova promjena bi trebala pokrenuti mnogo projekata, pogotovo u zapadnoj Francuskoj pošto je tamo 50% planiranih vjetroelektrana zaustavljeno u razvoju jer nisu ispunjavale minimum od 5 vjetroagregata. Novi zakon bi također trebao ukinuti zone za razvoj vjetra, u kojima je vjetoragregat trebao biti u određenoj zoni kako bi mogao dobiti poticajnu cijenu električne energije.

Prema FEE-u (Francusko udruženje za energiju vjetra) ovi koraci su nužni za razvoj energije vjetra u Francuskoj zbog komplicirane administrativne procedure za poticajnu cijenu koja je usporila razvoj vjetra tokom zadnje tri godine. Francuska je prošle godine instalirala samo 757 MW, što je pad od 35% u odnosu na 2010. godinu.

Francuski Senat bi trebao proučiti tekst novog zakona sredinom listopada. S druge strane Francuski energetski regulator je objavio detalje tendera za dvije priobalne vjetroelektrane čija bi ukupna snaga trebala biti 1.000 MW, a jedna bi trebala biti u La Mancheu pokraj obale Le Treporta, dok bi druga trebala biti blizu otoka Yeu i Noirmioutier u Atlantiku. One bi u pogon trebale ući između 2021. i 2023., a tvrtke mogu poslati svoje ponude do 29.11. ove godine.

Izvor: www.ewea.org

Tags:     francuska      vjetroagregat      energija vjetra      vjetroelektrane      zakoni
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?