Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Škotska vlada odobrila izgradnju vjetroelektrane kojoj se protivi Donald Trump E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 27 Ožujak 2013 23:39

Škotska vlada odobrila je izgradnju eksperimantalne vjetroelektrane na moru u blizini Aberdeena unatoč tome što je Donald Trump zaprijetio poduzimanjem pravnih mjera za zaustavljanje projekta.

Vjetroelektrane.comTrump se oštro protivi prijedlogu europskog centra za razvoj energije vjetra na moru (European offshore wind deployment centre (EOWDC)), tvrdeći kako će postavljeni vjetroagregati narušavati pogled sa njegovog, 750 milijuna funti vrijednog golf centra koji gleda na Sjeverno more, te se nalazi nekoliko kilometara sjevernije od granica lokacije buduće vjetroelektrane.

Tehnologija energije vjetra mogla bi uništiti lijepote same Škotske, a značajno bi mogla utjecati i na najveću škotsku industriju – turizam, smatra Trump ističući kako će svoje planove za ulaganja u Aberdeenu staviti na čekanje dok prijedlog o izgradnji ne bude odbačen.

Projekt izgradnje vjetroelektrane vrijedan je 230 milijuna funti, a osigurati će dovoljno energije za opskrbu gotovo polovine kućanstava u Aberdeenu (više od 49.000), izjavio je Fergus Ewing, škotski ministar energetike koji smatra kako energija vjetra na moru predstavlja značajne mogućnosti za izgradnju industrije i dostizanje škotskih ciljeva za obnovljive izvore energije. Projekt je dizajniran s ciljem ispitivanja i procjene naprednog dizajna vjetroagregata na moru, čime se želi pomoći u razvoju novih tehnologija.

Nakon prvotnih pritužbi od strane ribarskih i aviokompanija broj postavljenih vjetroagregata zaustavio se na 11, a svi bi trebali biti različite visine i različitog dizajna. Projekt je u vlasništvu švedskog energetskog diva Vattenfall (75%), lokalnih poduzetnika i konzorcija kojeg čine sveučilišta.

 

Izvor: http://www.guardian.co.uk/

Tags:     Škotska      Donald Trump      offshore      priobalje      razvoj      europski centra za razvoj      Vattenfall
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?