Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Invelox proizvodi 600% više energije od konvencionalnih vjetroagregata E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 14 Svibanj 2013 18:37

Američka kompanija SheerWind predstavila je novitet pod nazivom INVELOX, vjetroagregat u obliku tunela koji je u mogućnosti proizvoditi do 600% više energije u odnosu na tradicionalne vjetroagregate.

U kompaniji ističu kako, nakon iscrpnih ispitivanja na terenu, mogu zaključiti da njihov INVELOX vjetroagregat značajno nadilazi performanse tradicionalnih vjetroagregata, te može smanjiti kapitalna ulaganja na manje od 750 dolara/kW.

INVELOX

Sustav INVELOX radi na način da omogućava slabim vjetrovima koji pušu u blizini tla prolazak kroz tunel, čime se prirodno ubrzava protok vjetra. Za razliku od drugih vjetroagregata, također minimizira utjecaj na okoliš i faunu, te ne zahtijeva vladine poticaje kako bi bio profitabilan. Uz sve navedeno ovaj novitet bi mogao rezultirati rješenjem koje donosi promijene na području obnovljivih izvora energije, posebice kada se uzme u obzir da ga je moguće relativno lako integrirati u postojeće sustave.

SheerWind je objavila kako INVELOX radi već pri brzinama vjetra od 0.45 m/s (1 milja/h), te je do sada, prilikom proizvodnje, uspio iskoristiti rekordnih 72% ukupnog kapaciteta. Vjetoragregat je već sada uspio privući pažnju velikih kompanija, vladinih institucija i stručnjaka iz industrije, a obveza kompanije da radi što učinkovitije na područjima koja do sada nisu razmatrana, imajući na umu cijene od 10 dolara/MWh, čini je donosiocem promjena kod proizvodnje električne energije, istaknuo je Dr. Daryoush Allaei, glavni izvršni direktor SheerWind-a.

 

Izvor: http://inhabitat.com/

Tags:     Invelox      SheerWind      noviteti      razvoj
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?