Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Škotska hoće prvu plutajuću vjetroelektranu u svojim vodama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 24 Kolovoz 2010 17:11

Sektor priobalne energije vjetra koji se izuzetno brzo razvija bi uskoro mogao otvoriti novo poglavlje uz vijest da Škotska hoće iskoristiti svoje more i dati mandat Norveškoj energetskoj korporaciji da tamo sagradi prvu plutajuću vjetroelektranu.

Škotski predsjednik vlade Alex Salmond se našao sa Statoilovim predstavnicima prošli ponedjeljak kako bi raspravili prijedlog kompanije da se komercijalno testira njihov Hywind plutajući vjetroagregat u dubokim vodama na pučini kraj Lewisa ili kraj Aberdeenshirea.

U izjavi za novine Škotska vlada je navela da je Statoil već sagradio prototip Hywind vjetroagregata snage 2,3 MW u suradnji sa Siemensom, koji se nalazi usidren 10 kilometara od obale u Karmøyu u Norveškoj, u vodama dubine 200 metara.

Plutajući vjetroagregat, koji se može koristiti u morima do dubine od 700 m radi bolje od svih očekivanja te daje energiju mreži od rujna 2009. godine, a Statoil navodi da bi idući korak mogao biti gradnja tri do pet agregata kako bi se testirala komercijalna isplativost projekta.

Kompanija još nije odlučila gdje će testirati Hywind agregate u komercijalne svrhe. U igri je i more uz obalu Norveške, a odluku će donijeti iduće godine.

Salmond je u izjavi za medije naveo da Škotska ima ogroman potencijal priobalnog vjetra u stvaranju čiste, zelene energije s mora i da po procjenama Škotska mora raspolažu sa četvrtinom Europskog potencijala priobalnog vjetra, te su odlično pozicionirani da razviju tehnologiju koja bi predvodila zelenu revoluciju na moru.

Također je procijenio da bi energija vjetra mogla potaknuti otvaranje 20.000 poslova u Škotskoj i investicije od 30 mililjardi funti. Po najnovijim studijima korištenjem samo trećine priobalnih potencijala do 2050. bi se proizvodilo električne energije dovoljno za opskrbu države sedam puta veće od Škotske.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?