Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Inovacije u elektroenergetskoj mreži povećavaju potencijal vjetra na mreži za do 25% E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 07 Lipanj 2013 21:18

Operatori mreže bi mogli umanjiti potrebu za ograničenjem penetracije vjetroelektrana korištenjem postojećih tehnologija, pokazala je pan-Europska studija o mreži Twenties.

Španjolski operator prijenosne mreže (TSO) Red Electrica de Espana je otkrio da mjerenjem temperature kabela na intervalima od dva metra svakih deset minuta može kroz mrežu propustiti 10% više energije prije nego što je došlo do pregrijavanja. Ova brojka je porasla na 25% tokom vjetrovitih dana kada je dostupno više energije i kad vjetar hladi kablove.

Ovaj rezultat je dio jedne od šest incijativa iz trogodišnjeg Twenties projekta kojeg financira Europska Unija, a kojim se testiraju ideje za fleksibilniji mrežni sustav koji bi mogao iskoristiti veću količinu obnovljive energije.

Drugi projekt je proučavao i našao rješenje kako povećati proizvodnju iz priobalnih vjetroelektrana tokom oluja, čime se smanjila potreba za regulacijom takvih elektrana za 50%. Programski paket instaliran na priobalnoj vjetroelektrani Horns Rev II u Sjevernom moru pokraj Danske je pratio brzinu na svakom pojedinačnom vjetroagregatu. Energynet.dk operator prijenosne mreže je tako mogao selektivno smanjiti rad ili gasiti vjetroagregate, dok su drugi vjetroagregati sa sporijim vjetrom mogli nastaviti sa radom.

Projekti iz Twenties programa su pokazali da odmah mogu postati standard za svakog operatora mreža, s obzirom da su to projekti za koje je tehnologija već sada dostupna bez rizika, te bi ih svi operatori trebali početi koristiti što prije.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     potencijal vjetra      operator prijenosne mreže      energija vjetra      twenties      europska unija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?