Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Britanska javnost želi energiju vjetra, no vlada ima druge planove E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 08 Kolovoz 2013 15:39

Prema najnovijem istraživanju, većina britanske javnosti podupire pružanje vladine financijske potpore tehnologijama obnovljivih izvora energije, te smatraju kako bi vlada trebala nastaviti ulaganja u tehnologije s niskim emisijama.

Vjetroelektrane.comU istraživanju je 65% ispitanika iskazalo zadovoljstvo vladinom financijskom podrškom sektora energije vjetra, 76% je za podršku iskorištavanja energije plime i oseke, a čak 78% iskazalo je podršku financiranju sunčeve energije. U usporedbi s time, 49% ispitanika iskazalo je podršku za nuklearnu energiju, 57% za čisti ugljen i samo 40% za podršku plinu dobivenom iz škriljevaca. Također, 47% ispitanika izrazilo je mišljenje da je plin dobiven iz škriljevaca štetan za okoliš jednako kao i fosilna goriva.

Unatoč tome, kancelar George Osborne nedavno je objavio nove poreze za industriju frakturiranja, uz 30% poreza na dobivanje plina iz škriljevaca na kopnu, što je manje od poreza na naftu. Osborne je istaknuo kako je takav novi porezni režim najprihvatljiviji za plin iz škriljevaca na svijetu.

Svaka nova anketa pokazuje kako britanska javnost želi vidjeti više ulaganja u sektor energije vjetra, te obnovljive izvore općenito. Neki članovi vlade razumiju da je ulaganje u obnovljive izvore energije ispravan način daljnjeg razvoja Ujedinjenog Kraljevstva. Zamjenik premjera, Nick Clegg, nedavno je objavio plan povećanja razvoja energije vjetra na moru i razvoja vlastite domaće industrije, s ciljem stvaranja 26.000 novih radnih mjesta i prihoda od 7 milijardi funti godišnje do 2020. godine. No, takav ambiciozan plan u opasnosti je da bude odbačen od strane same vlade uz njezinu odbojnost podršci ciljeva Europske Unije za obnovljive izvore energije nakon 2020. godine. Kompanije u sektoru obnovljivih izvora energije ne znaju kakav će režim u budućnosti biti, što rezultira odbijanjem daljnjih ulaganja.

Kompanije kao što su Vestas, Alstom, Siemens i General Electric odbacile su planove za izgradnju novih tvornica za proizvodnju vjetroagregata u Britaniji, ili su ih stavile na čekanje, a sve kao rezultat nesigurnosti vladinih obveza prema čistoj energiji. Kako bi se održao rast u industriji energije vjetra, te obnovljivim izvorima energije općenito, otvorila nova radna mjesta i mogućnosti za izvoz, te ostvarila obećanja o zaustavljanju klimatskih promjena, od ključne je važnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa drugim članicama Europske Unije podrži obvezujuće ciljeve za obnovljive izvore energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     UK      2020.      2030.      potpora
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?