Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prema rezultatima neovisne studije, energija vjetra smanjuje cijenu električne energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 20 Svibanj 2010 12:34

Izvještaj „Energija vjetra i cijene električne energije“, detaljna analiza utjecaja vjetra na cijene električne energije je napravljena od strane konzultantske tvrtke Pöyry AS, a za EWEA-u. Ona prvi put donosi zaključke o studijama iz Njemačke, Danske i Belgije.

Izvještaj otkriva da se u studijama koje je pregledao Pöyry, cijena električne energije smanjila od 3 do 23 €/MWh ovisno o količini energije vjetra u sustavu. Izvještaj zaključuje da su studije „esencijalno došle do sličnih zaključaka“ i da „povećana penetraciju vjetra smanjuje veleprodajne cijene".

„Već je utvrđeno da vjetar smanjuje emisije CO2“, rekao je Christian Kjaer, EWEA-in izvršni direktor. “Ali sada imamo i jače dokaze da energija vjetra i smanjuje cijenu električne energije za potrošače. Poruka je jasna – ako hoćete dostupnu električnu energiju bez emisija CO2, povećajte udio energije vjetra u ukupnoj proizvodnji električne energiji.“

Energija vjetra zamjenjuje tehnologije koje intenzivno proizvode CO2.Tehnologija koja inače određuje cijenu na veleprodajnom tržištu je ugljen. Vjetar zamjenjuje termoelektrane na ugljen u satima sa malom potražnjom i termoelektrane na plin u satima sa visokom potražnjom u svim zemljama prema tom izvještaju.

Utjecaj vjetra postaje sve veći jer njegovi mali marginalni troškovi guraju skuplje tehnologije kao što su plinske i termoelektrane na ugljen, izvan tržišta.

Izvor: www.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?