Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

U prvoj polovici 2010. godine instalirano 16 GW novih vjetroelektrana E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 20 Listopad 2010 17:15

Iskorištavanje energije vjetra vrtoglavo raste, pa je tako u prvoj polovici 2010. godine instalirano čak 16 GW novih vjetroelektrana. Kina bilježi najveći porast sa 7.800 MW, te time trenutno ima ukupno 34 GW vjetroelektrana, dok trenutno vodeći SAD bilježi porast od samo 1.200 MW. Ukoliko se ovakav rast nastavi Kina bi do kraja godine trebala zauzeti vodeću poziciju u količini ukupne instalirane snage vjetroelektrana.

Pet najvećih tržišta u Europi imaju približno jednak porast: Njemačka bilježi rast od 660MW, Francuska i Velika Britanija od 500MW, Italija od 450 MW, i Španjolska od 400 MW.

Ukupni kapacitet instaliranih vjetroelektrana u svijetu krajem 2009. godine bio je 159 GW, a trenutno iznosi 175 GW. WWEA očekuje da će do kraja godine ukupni kapacitet vjetroelektrana rasti do oko 200 GW, što bi značilo da će 2010. godina zabilježiti ukupan porast od 35 do 40 GW.

Vjetroelektrane u svijetu
Izvor: wwindea.org

Dr. Anil Kane, predsjednik WWEA, azijsko tržište, a posebice Kinu, naglašava kao jednog od glavnih pokretača u porastu broja vjetroelektrana. Očekuje i povećanje izvoza vjetroagregata na azijskom tržištu, što bi također trebalo ubrzati porast broja vjetroelektrana, posebice kod zemalja u razvoju.

Stefan Gsänger, glavni tajnik WWEA, smatra da je energija vjetra postala vodeći oblik energije na energetskom tržištu, no usporavanje rasta u nekim zemljama ipak pokazuje da veliki uspjeh još nije siguran. Hitno su potrebna daljnja poboljšanja u zakonodavstvu, odnosno prihvatljivije cijene otkupa energije, i jednostavnije dobivanje dozvola.

Izvor: wwindea.org

Tags:
 
Komentari (3)
Odgovor
3Ponedjeljak, 08 Studeni 2010 16:41
E J
Jedan vjetroagregat (ne vjetrenjača) zauzima izuzetno malo obradive površine (cca 3000 metara kvadratnih). A u njegovoj neposrednoj blizini se mogu uzgajati sve poznate kulture. Vjetroagregat kao takav samo obogaćuje ekonomsku vrijednost zemljišta na kojem se nalazi - a pri tome samo zauzima neznatan dio obradive površine. Imat ćemo članak posvećen tome.
Odgovor
2Četvrtak, 21 Listopad 2010 14:56
DM
Hvala vam na komentaru, svako mišljenje je dobrodošlo. Imate li možda kakve podatke o takvim razmišljanjima u EU ili svijetu?
Komentar
1Četvrtak, 21 Listopad 2010 14:26
Luka
Bit cu malo bezobrazan i rec da je energija vjetra u ovom trenutku (bar dok se proizvodnju energije ne presele na more) osudjena na sudbinu bio-dizela, jer do kad ce drzave bit spremne zrtvovati obradive povrsine da postavljaju vjetrenjace?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?