Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

XEMC Darwind se fokusira na kopnene vjetroelektrane sa svojim 4,5 i 5 MW vjetroagregatima s direktnim pogonom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 05 Studeni 2013 16:42

Tvrtka XEMC Darwind iz Kine planira ući na Europsko kopneno tržište vjetroelektrana sa dva nova 4,5 i 5 MW vjetroagregata čija je osnova 5 MW priobalni model XD115/5.

XEMC je prošle godine bio peti najveći proizvođač vjetroagregata u Kini gdje je nudio XE 2 MW i 2,5 MW vjetroagregat čija su osnova tehnologije iz Nizozemske.

Prije par godine XEMC je postavio prototip svog 5 MW vjetroagregata sa direktnim pogonom na testnoj lokaciji u Nizozemskoj. Vjetroagregat je IEC klase Ib, a drugi prototip je postavljen u Kineskoj provinciji Fujian prošle godine. Adaptiran je za priobalne uvjete, te je dobio privremeni certifikat. Tehnička raspoloživost mu je tokom zadnjih šest mjeseci bila dobrih 95%. XD115/5-MW vjetroagregat koristi kompaktnu kabinu sa klasičnim permanentnim magnetskim rotorom. Sve elektroničke komponente su u dnu stupa uključujući transformator, inverter i upravljački mehanizam. Promjer rotora je 115 metara, te je masa rotora i kabine u klasi do 281 tone što je dobar rezultat. Brzina vrhe lopatice je oko 108 m/s što je više od prosjeka za priobalne vjetroagregate gdje inače iznosi od 80-90 m/s. Zbog te veće brzine su ove lopatice glasnije od prosjeka, te se njihovi vrhovi moraju posebno tretirati kako nebi došlo do erozije. Maksimalan zvuk je procijenjen na 115 decibela, što nije bitno za priobalni sektor ali je za kopnene vjetroelektrane gdje konkurencija najčešće ne ide preko 106 decibela.

Za prvi kopneni model XD115/4.5-MW se koristi nešto niža brzina rotora čime bi se buka trebala smanjiti u okvire od oko 106 decibela (testni priobalni prototipovi su ispali puno tiši nego što se očekuje sa intenzitetom zvuka od oko 108 decibela). On se već nalazi u komercijalnoj upotrebi.

Osim toga se razvija sestrinski model XD133/4.5-MW koji se razvija za lokacije sa srednjim i nižim brzinama vjetra, te će imati novorazvijeni generator i povećani promjer rotrora na 133 metra. U početku bi dolazile sa čeličnim stupom od oko 100 metara visine, a kasnije bi se radili i sa betonsko čeličnim stupovima koji bi imali visinu do 140 metara. Prototip se planira za prvi kvartal 2015., a komercijalna dostupnost na tržištu u 2015. Incijalna tržišta bi trebala biti sjever i istok Njemačke, Nizozemska, Velika Britanija i Irska.

Vjetroagregati iz serije 4.5-MW XD će glavne komponente dobivati iz Kine (uključujući generatore i završni odljevak), dok će druge komponente biti iz Europe uključujući loaptice i stupove.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     xemc darwind      kina      vjetroelektrane      nizozemska      priobalni      kopneni      prototip
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?