Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Veliki industrijski igrači pozivaju na EU klimatski i energetski okvir za 2030. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 14 Studeni 2013 17:35

Osam velikih Europskih kompanija je nedavno pozvalo EU na određivanje ambicioznih klimatskih i energetskih okvira za 2030. godinu čija bi osnova bili zajednički ciljevi, uključujući ambiciozni i zakonsko obveziv cilj za udio obnovljive energije u energetskom miksu većem od 30%.

Kolektivno, ovi industrijski igrači predstavljaju 176.000 radnih mjesta i 250 milijardi eura godišnjih prihoda u pružanju čistih tehnologija, opreme i energije Europi, ali i za više od 70 država diljem svijeta. Članovi ove grupe su Vestas, Alstom, Acciona Energia, Dong Energy, EnBw, RES i ERG.

Prema njihovom pozivu, Europi treba jasan signal za investiranje, potreba za smanjenjem cijena energije i rizika za isporuku iste, ostvarenje poštenog tržišta i potreba za smislenim energetskim sustavom na razini Europske Unije.

Europa mora ostati na putu na koji je krenula  sa svojim 2020 ciljem, te joj je i dalje potrebna sigurnost politike. Samostalni, stabilni i predvidivi okvir za 2030. godinu sa ambicioznim obvezujućim ciljevima za obnovljive izvore energije  i ambiciozan cilj za emisije stakleničkih plinova, te kvalitetnije određena cijena za emisije CO2 su ključni za minimiziranje troškova. Obvezivi cilj bi i smanjio ovisnost EU o nepredvidim cijenama fosilnih goriva. Tim putem bi se povećala i sigurnost energetske opsrkbe EU.

Sa daljnjim ciljevima nakon 2020. bi se moglo pomalo udaljiti od mehanizama potpore, te bi se postiglo energetsko tržište koje bi normalno funkcioniralo. Poticaji bi se uklonili iz svih energetskih tehnologija, te bi trebali isključivo ovisiti o dinamici energetskog tržišta. Sve ove promjene neće uspjeti bez jedinstvenog energetskog tržišta na razini Europe, te se treba maksimalno uložiti u transnacionalne mreže i mehanizme razmjene električne energije.

Izvor: www.vestas.com

Tags:     europske tvrtke      energetski okvir      europska unija      ciljevi      europska unija      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?