Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Prvi svjetski vjetroagregat snage 6 MW E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 25 Svibanj 2010 18:00

Jedanaest vjetroagregata, od kojih je šest već spojeno na mrežu i daje energiju tisućama domova, je izgrađeno na Levant de Mons platou pokraj Estinnes, Belgija. I djeluju zaista impresivno.

Razlika u odnosu na druge agregate je očita snaga koju mogu proizvesti – sa 6 MW po agregatu to su najveći svjetski vjetroagregati koji su ikada postavljeni. Kada sve ove impresivne mašine budu spojene na mrežu davat će energije za 50.000 domova – više nego dovoljno da oprskbljuju strujom grad Mons koji je u blizini.

Agregati su Enerconovi, model E-126, i nalaze se na 27 metarskoj betonskoj podlozi, te su sa 11 kilometara podzemnih kablova spojeni na mrežu. Za instalaciju je bio potreban jedan od najvećih svjetskih kranova.

Toranj je visok 131 m, te se predviđa godišnja proizvodnja svakog agregata od 187.000.000 kWh.

Vani, u blizini tornja, zvuk lopatica nije ništa glasniji od obližnjeg prometa na glavnoj cesti. Dodatno se agregati tokom noći usporavaju kako slučajno obližnjim žiteljima ne bi smetala buka.

WindVision (tvrtka koja razvija projekt) se nada da će nakon dovršetka Estinnesa, 6 MW vjetroagregati biti instalirani i po cijeloj Europi.

Izvor: blog.ewea.org

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?