Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Buffetova narudžba vjetroelektrana u iznosu od 1 milijarde dolara pokazuje isplativost vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 28 Prosinac 2013 10:22

Odluka Warren Buffetove elektroprivrede MidAmerican da naruči vjetroagregate u vrijednosti otprilike 1 milijardu dolara za projekt u Iowi, SAD-u pokazuje da je cijena opreme za obnovljive izvore energije konkurentna sa energijom iz fosilnih goriva.

Cijene vjetroagregata su od sredine 2009. godine pale za 26% u svijetu čime je cijena proizvedene električne energije iz vjetroelektrana unutar 5,5% u odnosu na cijenu električne energije iz ugljena, prema podacima kojima raspolaže Bloomberg.

Vjetroelektrane su u Iowi najjeftiniji izvor električne energije, te ova navedena narudžba pokazuje da projekti postaju profitabilni i bez poticaja, što je vrlo dobra vijest za proizvođače vjetroagregata kao što su Siemens, Vestas i General Electric.

Povećana potražnja za vjetroelektranama će nadoknaditi sve manje korištenje fosilnih goriva, rekao je MidAmerican-ov CEO Bill Fehrman. Ova nardužba od 448 Siemensovih vjetroagregata je nastavak na ugovor iz 2010. godine kada je naručeno 258 Siemensovih vjetroagregata. Svi projekti u Iowi će se kvalificirati za federalnu proizvodnu poreznu olakšicu SAD-a koja vrijedi do kraja godine. Ukupna investicija u pet projekata je 1,9 milijardi dolara, a stupove za vjetroagregate će isporučiti Broadwind Energy.

MidAmerican očekuje da će zatvoriti neke termoelektrane na ugljen u idućih par godina s daljnjim padom cijene energije iz vjetroelektrana. Oni smatraju da je vjetar već sada konkurentniji od termoelektrana na ugljen. Inače, cijena vjetroagregata na tržištu trenutno iznosi otprilike 1 milijun dolara po svakom instaliranom megavatu snage. Prema Bloombergu su vjetroelektrane već sada jeftinije od novih termoelektrana na plin, a sama cijena vjetroelektrana je pala otprilike 90% tokom zadnja dva desetljeća.

Ove godine se na svjetskoj razini očekuje oko 32 GW novo instalirane snage vjetroelektrana, što je 28 posto manje nego prošle godine, ali bi iduće godine instalacije trebale ponovno doći na prošlogodišnju razinu.

 

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     buffet      sad      isplativost      vjetroelektrane      vjetar
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?