Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Kineski sektor energije vjetra predviđa oporavak u ovoj godini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 24 Siječanj 2014 13:28

Iako neka izvješća pokazuju da je kineski sektor energije vjetra u 2013. godini zabilježio minimalan rast, stvarna situacija i nije toliko loša. Prema nedavno objavljenim statistikama industrija bilježi oporavak uz rast novih kapaciteta za 24%, rast početnih aukcijskih cijena za 15%, te povećanje prosječnog godišnjeg rada vjetroelektrane za više od 100 sati.

Vjetroelektrane.comOčekuje se da će, zbog pozitivne promjene u zakonodavstvu i jednostavnijeg spajanja na elektroenergetsku mrežu, postavljanje novih vjetroelektrana slijedećih nekoliko godina bilježiti rast od oko 20%. U 2013. godini Kina je zabilježila 16,1 GW novih vjetroelektrana, što je povećanje od 24% u odnosu na 2012. godinu, te trenutno ima 90 GW vjetroelektrana. Također, početne aukcijske cijene zabilježile su rast sa 3.600 yuan (600 $), koliko su iznosile u lipnju 2011. godine, na 4.000 yuan (670 $).

Shi Pengfei, počasni direktor kineskog udruženja za energiju vjetra, smatra kako je ovakav oporavak rezultat triju čimbenika: ministarstvo financija počelo je unaprijed plaćati poticaje za obnovljive izvore energije, smanjenje cijene ugljena osnažilo je financijsku poziciju pet najvećih kineskih energetskih grupacija omogučivši im ulaganja u obnovljive izvore energije, te su developeri uočili kako ne mogu imati toliko niske aukcijske cijene jer one rezultiraju lošom kvalitetom opreme, što se u konačnici negativno odražava na produktivnost. U prvoj polovini 2013. godine snaga je kroz tendere iznosila 8,8 GW, što je porast od 100% u odnosu na 2012. godinu.

U ovoj se godini očekuje donošenje nekoliko pozitivnih zakonodavnih promjena, a već je početkom godine Nacionalna energetska administracija izdala smjernice pod nazivom Notice on Building Offshore Wind Power Projects, prema kojima će sama administarcija odabrati i razviti nekoliko velikih projekata u različitim provincijama. Uz to, uskoro će biti objavljen dokument pod nazivom Quota Management Methods on Renewable-Energy Power, koji će predstaviti shemu kvota za distribuciju obnovljivih izvora energije za proizvođače energije, elektroenergetske kompanije i provincije. To bi trebalo svim stranama omogućiti razvijanje više projekata energije vjetra, ali i fotonaponskih projekata, a sve u cilju potpunog ispunjavanja zadanih kvota. Također, Ministarstvo znanosti i tehnologije trebalo bi objaviti niz istraživačkih projekata kojima će se podržati razvoj sektora energije vjetra.

U 2014. godini Kina u cilju ima postaviti 18 GW novih projekata energije vjetra, a jedan od ciljeva do 2020. godine je izjednačiti cijene energije vjetra i sunčeve energije sa cijenama iz drugih izvora energije.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     Kina      razvoj      offshore
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?