Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Estonija povećava svoju proizvodnju iz vjetroelektrana E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 11 Veljača 2014 23:10

Estonija je krenula ambiciozno u razvoj priobalnih vjetroelektrana. Planira se izgraditi 1.500 MW vjetroelektrana do 2015. godine sa dvije priobalne vjetroelektrane u Baltičkom moru.

Siimo Paisto direktor tvrtke JSC Nelja Energia, koja ima vlasnike iz Norveške i Estonije je izjavio da Baltičko more ima bolje uvjete za razvoj priobalnih vjetroelektrana od Sjevernog mora ili Atlantskog oceana. Estonija trenutačno ima 250 MW vjetroelektrana s čime je predvodnik u Baltičkoj regiji.

Prema Švedskom Sveučilištu Uppsala odnosno njihovom Institutu za meteorologiju, su troškovi izgradnje priobalnih vjetroelektrana za 1,4 milijuna dolara manji po MW nego u Sjevernom moru uz brzine vjetra iznad prosjeka. Neja Energia je spremna iskoristit te resurse te planira priobalnu vjetroelektranu sa ukupnom snagom od 700-1.000 MW pokraj obale otoka Hiiumaa. Studija utjecaja za okoliš dobro napreduje, te se očekuje da će gradnja početi prije kraja godine ili početkom iduće godine. Postrojenje bi godišnje trebalo proizvoditi 2,4-3,8 TWh električne energije. Eesti Energia također planira jedan 500 MW priobalni projekt niz Baltičku obalu.

Proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana je rasla 23% prije dvije godine i otprilike 20% prošle godine. GE je na jesen prošle godine postavio 18 svojih 2,5 MW vjetroagregata za svoj prvi projekt u regiji. Estonija je prošle godine platila više subvencija nego što je planirala, te je stoga smanjila svoju feed-in-tarifu koja je još uvijek dovoljno dobra da developeri nastavljaju razvoj.

S druge strane u Litvi je usporen razvoj projekata, zbog slabe političke potpore za razvoj istih. U Estoniji je situacija bolja jer na nju jako utječe Finska koja puno ulaže u vjetroelektrane. Ipak očekuje se da će uskoro i u Litvi krenuti razvoj priobalnih vjetroelektrana.

 

Izvor: www.renewableeenrgyworld.com

Tags:     estonija      baltičko more      priobalne vjetroelektrane      litva      finaska
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?