Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Vestas predstavio novi stup koji povećava proizvodnju na lokacijama s nižim brzinama vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 10 Ožujak 2014 22:18

Vestas je predstavio čelični stup sa velikim promjerom (LDST - Large Diameter Steel Towers) koji predstavlja efektivno rješenje za povećanje visina stupa za 3 MW vjetroagregat na preko 140 metara. Ovo novo rješenje će povećati godišnju proizvodnju na lokacijama s nižim brzinama vjetra i do 8%.

LDST je inovativno rješenje koje je patentirao Vestas, a koristiti će se za V117-3,3 MW i V126-3,3 MW vjetroagregat. Na tipičnoj lokaciji kod koje je brzina vjetra 6,5 m/s, LDST će povećati godišnju proizvodnju električnu energiju 8% na visinama stupa od 137 metara za V126-3.3 MW vjetroagregat u odnosu na visinu stupa od 117 metara za uobičajene čelične stupove.

Povećanje visine stupa povećava silu koja djeluje na konstrukciju stupa zbog čega se inače moraju koristiti deblje čelične ploče za veće visine stupova. LDST umjesto toga povećava promjer donje sekcije pri čemu se povećava strukturna čvrstoća uz manje korištenje dodatnog čelika čime će se smanjiti troškovi proizvodnje, a čime se ujedno smanjuje trošak proizvodnje energije.

Povećanje promjera stupa predstavlja izazov u smislu transporta, ali je Vestas to riješio isporukom donje sekcije stupa u tri segmenta koji se mogu prenijeti kamionima, te se spojiti na samoj lokaciji korištenjem vertikalnih prirubnica kojima se osigurava čvrstoća.

Vestas je do sada dobio već 50 narudžbi za LDST stupove, a prototip je postavljen u Njemačkoj prošle godine. LDST će biti dostupan sa visinom od 137 metara za V126-3,3 MW vjetroagregat i sa visinom od 141,5 metar za V117-3,3 MW vjetroagregat.

Izvor: www.vestas.com

Tags:     vestas      stup      vjetroagregat      niže brzine vjetra      ldst
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?