Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Osnovna statstika za instaliranu snagu vjetroelektrana prošle godine E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 02 Travanj 2014 22:36

Internet portal windpowermonthly je objavio svoju statistiku za instaliranu snagu vjetroelektrana prošle godine koja je očekivano bila dosta lošija od 2012., i to ponajviše zbog drastičnog pada tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako je prošle godine nadmašena ukupna instalirana snaga vjetroelektrana u svijetu od 300 GW, usporavanje ili potpuno stajanje rasta u mnogim državama i regijama su razlog za brigu. Prošle godine je instalirano 34,5 GW vjetroelektrana što je 10 GW manje nego 2012. godine, te je ujedno i najlošiji rezultat od 2008. godine.

Slika 1: Pregled ukupne instalirane snage i novih vjetroelektrana prošle godine

Politička nestabilnost, nesigurnost poticaja i smanjene inveticije su razlog pada na mnogim tržištima, a istovremeno nije ostvaren dovoljan razvoj pojedinih nadolazećih tržišta. U cijeloj priči najbolji rezultat je ostvarila Kina koja je instalirala vjetroelektrana kao cijela Europa i Sjeverna Amerika zajedno. U Kini sada ima oko 75 GW vjetroelektrana što je četvrtina svih instaliranih vjetroagregata u svijetu.

S obzirom da Kina predvodi daljnji rast, svjetski pogled na energiju vjetra ove godine izgleda bolje. SAD ponovno raste, Južnoafrička Republika kreće s prvim vjetroelektranama, a očekuje se i rast u Brazilu, Meksiku i Indiji.

Što se tiče priobalnih vjetroelektrana one su činile 5% instaliranih vjetroagregata prošle godine, pri čemu su skoro sve instalirane u Europi - većinom u Velikoj Britaniji.

Izvor: www.windpowermonthly.com

Tags:     windpowermonthly      instalirana snaga      vjetroeelktrana      svijet      kina      sad
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?