Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Da li zračni vjetroagregati mogu pokriti svjetsku potražnju za električnom energijom? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 16 Travanj 2014 05:59

Prema novoj studiji koju je napravilo Sveučilište Delaware u Sjedinjenim Američkim Državama, zračni vjetroagregati mogli bi pokriti svjetsku potražnju za električnom energijom.

Prema njihovoj procjeni električna energija iz tzv. kite-ova, koji bi bili spojeni na tlo te bi kružili na visokoj nadmorskoj visini (kao što je recimo Makani o kojem smo pisali ovdje)  mogu godišnje u svakom trenutku proizvoditi više od 7,5 teravata električne energije, što je tri puta više od ukupne potražnje za električnom energijom na svijetu (u svakom trenutku je svjetska potrošnja oko 2,5 teravata). Prema istraživanju su se u obzir uzimali samo regije gdje ima dovoljno vjetra za takvu proizvodnju.

Ukupno gledano postoji više od 20 tvrtki koje razvijaju tehnologiju zračnih vjetroagregata, a samo u SAD-u postoji više od 100 patenata povezanih s time. Sve takve tvrtke planiraju postavljati zračne vjetroagregate na visinama od par stotina metara pa do nekoliko kilometara, a cilj im je maksimalno iskoristiti potencijal vjetra na tim visinama. Najbolji potencijali vjetra se nalaze na otprilike četvrtini planete, a posebno su dobri u oceanskim područjima blizu ekvatora i na Američkom srednjem zapadu.

Druge prednosti ovih vjetroagregata naspram konvencionalnih su manja vidljivost, jeftiniji materijali, te manji utjecaj na okoliš kao i bolja iskoristivost.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     sjedinjene američke države      zračni vjetroagregati      delaware      kajt      tehnologija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?