Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Plutajući vjetroagregati snage 20 MW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Subota, 13 Studeni 2010 12:50

Konzorcij DeepWind, sačinjen od 12 međunarodnih kompanija, dobiva 3 milijuna eura potpore u okviru programa European FP7 za istraživanje i razvoj novih tehnologija. Njihov cilj je razviti isplative vjetroagregate samo za upotrebu na moru, i na taj način prestati unaprijeđivati vjetroagregate namjenjene za kopno da bi imali funkciju i na moru, izjavio je menadžer DeepWind projekta Uwe Schmidt Paulsen.

Pridobivanje energije vjetra na moru trenutačno je dvostruko skuplje od pridobivanja energije na kopnu, što znači da na tom području postoji još mnogo mjesta za istraživanje i razvoj.

Pri dubinama od 30 do 60 metara postavljanje plutajućih vjetroagregata izvedivije je od postavljanja vjetroagregata sa čvrstim temeljima, te je plutajuće vjetroagregate moguće postaviti bliže velikim gradovima koji imaju veću dubinu u priobalju.

DeepWind projekt u razvoju vjetroagregata kombinira vjetroagregate sa vertikalnom osi vrtnje i vertikalno postavljenim lopaticama, s potpunu kontrolom izlazne snage i isporučene energije, te plutajućom strukturom koja ima mogućnost rotacije. Vjetroagregat sa vertikalnom osi vrtnje baziran je na Darrieusovom dizajnu, a uključuje direktan pogon generatora sa elektroničkim sustavom kontrole na dnu podmorskih vratila zajedno sa električnim kablovima za prijenos snage.


Konzorcij DeepWind, izvor: http://www.risoe.dtu.dk

Uwe Schmidt Paulsen kaže kako tehnologija koja stoji iza ovog predloženog koncepta postavlja značajne izazove i zahtijeva daljnja tehnološka otkrića, a potrebna su i eksplicitna istraživanja različitih područja tehnologije i samih materijala. Tako su, na primjer, potrebna istraživanja dinamike sustava, podmorskih snaga generatora i pretvarača, turbinske regulacije, opterećenja valova i struja na rotirajuće i plutajuće osovine, te mnoga druga.

Vjetroagregat snage mjerljive u kW biti će postavljen u otvorenim vodama Roskilde Fjord, pored Risø DTU, a dobiveni podaci koristit će se pri dizajniranju verzije snege 5 MW, te konačno i pri razvijanju vjetroagregata snage 20 MW.

DeepWind je izazovan projekt koji predstavlja radikalnu nadogradnju postojećih tehnologija, te bi trebao napraviti veliki proboj u energetskom sektoru.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     Deepwind      plutajući vjetroagregati      20 MW
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?