Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Azija iskazuje svoj napredak gradnjom vjetroelektrane snage 2,5 GW E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 21 Studeni 2010 21:43

Južna Koreja potvrdila je svoju namijeru pridružiti se vodećima u iskorištavanju energije vjetra na moru objavom o izgradnji vjetroelektrane u Žutom moru vrijednosti 8,2 milijardi dolara.

U želji da smanji svoju ovisnost o skupim uvoznim fosilnim gorivima Južna Koreja planira do 2013. godine započeti testiranje 20 vjetroagregata snage 5 MW raznih južnokorejskih proizvođača. U roku tri godine nakon toga planirano je postavljanje dodatnih 180 vjetroagregata snage 5 MW, a do 2019. godine trebalo bi biti postavljeno više od 300 vjetroagregata približne snage.

Kang Nam-hoon, rukovoditelj odjela za energiju i klimatske promjene unutar Ministarstva gospodarstva, izjavio je da je plan Južne Koreje postati trećom po veličini zemljom u pogledu proizvodnje energije dobivene iz vjetra na moru. Nadodao je da je potrebno pratiti izgradnju i rad ovih objekata kako bi bili u mogućnosti izvoziti potrebnu opremu i samu tehnologiju.

Planirana vjetroelektrana na moru, koja će se nalaziti 30 kilometara jugozapadno od obale blizu Buana i Yeonggwanga, sastojati će se od 500 vjetroagregata, što je manje od predviđenog. Naime, u rujnu je bila u planu izgradnja vjetroelektrane sa 1000 vjetroagregata.

Prema izvješću Yonhap News Agency ukupan proračun izgradnje svih 2,5 GW djeluje nesigurno s obzirom da će polovica proračunatog troška biti potrošena samo na izgradnju temelja i podvodne mreže.

Južna Koreja, po veličini četvrta azijska zemlja, želi do 2030. godine smanjiti svoju ovisnost o fosilnim gorivima do jedne trećine ukupne energetske potražnje. Trenutno fosilna goriva čine oko jedne polovine ukupne energetske potražnje ove zemlje, a želja je povećati upotrebu obnovljivih izvora energije sa sadašnjih 1% na 20% unutar 10 godina.

Administracija predsjednika Južne Koreje, Lee Myung-baka, očekuje da će zemlja do 2015. godine biti jedna od pet vodećih svijetskih zemalja po ubotrebi čiste energije, te prognozira izvoz čiste energije u vrijednosti 36,2 milijarde dolara.

Predsjednik Južne Koreje izjavio je za The Korea Times da solarna energija i industrija energije vjetra imaju potencijala postati osnova ekonomije ove zemlje kao što su trenutno brodogradnja i proizvodnja poluvodiča.

 

Izvor: blog.ewea.org

Tags:     Južna Koreja      vjetroelektrana      Žuto more
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Vjetroelektrane za početnike

VE u regiji

Nove tehnologije

Zadnje vijesti

Podržavate li izgradnju vjetroelektrana u vašoj regiji?